Margreet in de gevangenis: contact met het thuisfront

Bewaker Remco neemt Margreet mee naar de bezoekruimte
Bewaker Remco neemt Margreet mee naar de bezoekruimte © RTV Utrecht
NIEUWEGEIN - Onze presentatrice Margreet van Gils is te gast in de PI in Nieuwegein. Sinds gevangenis Wolvenplein in de stad Utrecht in 2014 sloot is dit dé mannengevangenis voor de provincie.
Ruim vierhonderd mannen zitten er. Mannen die iedere dag bezoek ontvangen van bijvoorbeeld advocaten en reclassering, maar vooral van hun vrienden en familie.
Al dat bezoek komt samen in een grote ruimte bij de portier. "Soms staat het hier helemaal vol", vertelt complexbeveiliger Remco. "Dan moeten echt alle zeilen bijgezet worden om al die mensen snel in te schrijven en te controleren, want de emoties kunnen flink oplopen." Dat geldt overigens ook voor het bezoek in de bezoekruimte. Remco: "Het kan een flink kippenhok zijn. Huilen, lachen, ruzies, wij kijken nergens meer van op."
Voor dat bezoek zijn strenge regels. Een uur knuffelen zit er bijvoorbeeld niet in. "Daar zijn we heel alert op", legt Remco uit. "Een knuffel en een zoen mogen echt wel, maar het is niet de bedoeling dat er hier eens uitgebreid getongzoend wordt. Niet omdat we er aanstoot aan nemen, maar omdat het de ideale manier is om goederen die we liever niet in de gevangenis hebben uit te wisselen."
Gedetineerde leest zoontje voor
Gedetineerde leest zoontje voor © RTV Utrecht
Mijn zoontje van twee staat echt te springen voor de tv als hij me ziet. Dat is prachtig, maar toch ook wel hartverscheurend, niet?!
deelnemer 'verhaaltjesproject'

HARTVERSCHEUREND

Bezoek en contact met het thuisfront is belangrijk. Niet alleen voor gedetineerden, maar ook voor de thuisblijvers. Denk maar eens aan kleine kinderen die hun vader lang moeten missen. Voor die kinderen heeft de gevangenis het 'verhaaltjesproject': vaders die op camera boekjes voorlezen voor hun kinderen thuis. Er wordt dankbaar gebruik van gemaakt, vertelt één van de deelnemers: "Mijn zoontje van twee staat echt te springen voor de tv als hij me ziet. Dat is prachtig, maar toch ook wel hartverscheurend."
De uitzending van Margreet in de Nieuwegeinse PI zou eigenlijk vorige week worden uitgezonden op RTV Utrecht. Maar vanwege de aanslag op het 24 Oktoberplein in Utrecht werd onze programmering gewijzigd.
Margreet in de gevangenis: contact met het thuisfront

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.