UKiest: gratis de natuur in, geen geld naar grote sportevenementen

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - De provincie moet ervoor zorgen dat recreatiegebieden altijd gratis te bezoeken zijn. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van het Utrechtse Kieskompas, dat inmiddels door meer dan 55.000 mensen is ingevuld. Geld uitgeven om grote sportevenementen naar de regio te halen vinden minder mensen een goed idee.
In het Kieskompas krijgen deelnemers stemhulp, nadat ze hun mening hebben gegeven over 25 stellingen die mede door RTV Utrecht zijn opgesteld. De reacties geven een inzicht in hoe Utrechters vinden dat dat provinciebestuurders beleid zouden moeten maken.
De onderzoekers van het Kieskompas hebben de cijfers representatief voor de provincie Utrecht gemaakt door bij de analyse rekening te houden met eigenschappen als geslacht, leeftijd en opleiding. Deze week behandelt RTV Utrecht de voorlopige resultaten aan de hand van de thema's Wonen, Buitengebied, Mobiliteit, Duurzaamheid en Cultuur. Vandaag staat het thema Cultuur centraal.
Volgens politiek redacteur Roel Breet is de rol van de provincie op het thema cultuur en recreatie in sommige gevallen een politiek splijtzwam: "De provincie wordt, zeker bij de organisatie van grote evenementen, soms gezien als een pinautomaat. Door de miljoenenoverschrijding van de Uithoflijn klotst volgens veel partijen het geld niet tegen de plinten en was die 2 miljoen euro bijdrage voor de Vuelta grote onzin."
"De provincie bekostigde samen met gemeentes veel onderhoud van natuur- en recreatiegebieden, maar dat is na de afgelopen vijf jaar lang niet altijd meer zo. Kijk maar het naar het Henschotermeer. Volgens het CDA kan het zomaar vaker voor gaan komen dat je voor soortgelijke recreatiegebieden entree moet betalen. Linkse partijen protesteren dat eigenaren van dit soort gebieden nu geld moeten vragen. Volgens andere partijen is dit systeem eerlijker, want nu betaalt de gebruiker en niet de belastingbetaler."
Daarnaast heeft de provincie ook nog een beschermende taak voor cultureel erfgoed. Denk daarbij aan kastelen, landgoederen, maar ook monumentale boerderijen. Vrijwel alle partijen zijn het er over eens dat de provincie daarin miljoenen moet investeren.

SPORTEVENEMENTEN

Bijna de helft van de mensen die het Kieskompas deden wil dat de provincie geen geld meer uitgeeft aan het binnenhalen van grote sportevenementen. Denk aan de Tour of de Vuelta. Onder de mensen die willen dat er geen geld meer gaat naar sportevenementen zijn de meeste vrouw. Ongeveer een derde van de invullers vindt het wel goed.
© RTV Utrecht

TOERISME

Een ruime meerderheid van de deelnemers van het Kieskompas vindt niet dat de toeristische sector mag blijven groeien als dat ten koste gaat van de natuur. Natuur gaat dus voor veel mensen voor toerisme. Dat geldt in nog grotere mate voor vrouwelijke deelnemers.
© RTV Utrecht

RECREATIE

Recreatiegebieden - zoals het Henschotermeer - moeten altijd gratis toegankelijk zijn, vinden veruit de meeste mensen die het Kieskompas invulden. Het gaat om bijna driekwart van de invullers.
© RTV Utrecht

KIESKOMPAS

Wie ook wat hulp wil bij het bepalen van de juiste stem kan ons Kieskompas invullen en bekijken op welke thema's u het met de partijen eens bent. Het Forum voor Democratie ontbreekt in het Utrechtse Kieskompas. De partij is gevraagd om mee te werken, maar heeft niet op het verzoek gereageerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.