College Baarn akkoord met plannen voor vernieuwing Paleis Soestdijk

© Gemeente Baarn
SOESTDIJK - Het Baarnse college is akkoord met de plannen voor een vernieuwd Paleis Soestdijk. Investeerder De Meijer Bergman Erfgoed Groep (MBE) wil er onder meer een hotel en evenementencentrum voor het Nederlandse bedrijfsleven maken. Ook komt er ruimte voor innovatieve projecten.
Er is nu een plan opgesteld waarin naast de plannen voor het voormalige paleis, ook de ontwikkeling voor de rest van het landgoed wordt meegenomen.  "Paleis Soestdijk is een nationaal icoon. Het ruimtelijk kader is een belangrijke stap in het bestuurlijke proces. Zo komt de transformatie van het toch wat vervallen paleis tot een platform voor innovatie een stap dichterbij. Dat is ook voor mij een heel mooi moment", aldus verantwoordelijk wethouder Jansma.

WONINGBOUW

De directeur van Paleis Soestdijk is in ieder geval ook positief gestemd. Floris de Gelder: "De betrokkenheid van omwonenden, overheden en belanghebbenden bij Paleis Soestdijk is enorm. Samen hebben we een ruimtelijk kader gemaakt dat nu ook door het college wordt gesteund. Wij zijn trots op dit moment."
Er zijn dus enthousiaste geluiden over de toekomst van Paleis Soestdijk. Maar belangrijk is natuurlijk of het hele plan van investeerder MBE haalbaar is. Volgens wethouder Jansma heeft de gemeente er niks over te zeggen, maar is het aan de gemeenteraad om een voorkeur uit te spreken over woningbouw op het terrein.
Dat is namelijk de belangrijkste manier om alles financieel haalbaar te maken. Er liggen verschillende opties op tafel en het is afwachten welke het gaat worden. "Woningbouw op het terrein van de oude Marechaussee is altijd al bespreekbaar geweest. Dat is in dit plan ook het geval. Maar het betekent niet dat alles een gelopen race is. We gaan nu een fase in waarin we kijken of de wensen voor de plek allemaal mogelijk zijn."
Zo kan het er in de toekomst uit gaan zien.
Zo kan het er in de toekomst uit gaan zien. © Gemeente Baarn

NIEUWE EIGENAAR

De nieuwe eigenaar van Paleis Soestdijk wil zo snel mogelijk beginnen met de renovatie. Of dat gaat lukken is de vraag. De goedkeuring van het college is een belangrijke stap, maar ook de Baarnse gemeenteraad moet zich dus nog over het plan buigen. Waarschijnlijk gaat dat gebeuren in de loop van april.
Als alles dan volgens planning verloopt, gaat de eerste schop in 2021 de grond in.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.