Zon en wind zorgen voor weinig energie in Utrecht

UTRECHT - De provincie Utrecht loopt achter met de energietransitie, zo valt op te maken uit het vandaag gepubliceerde rapport Staat van Utrecht 2019. Op basis van actueel onderzoek geeft het rapport informatie over het woon-, werk- en leefklimaat van de 26 gemeenten in de provincie Utrecht.

ONDERMAATS

Uit het onderzoek blijkt dat het percentage hernieuwbare energie over 2014 tot 2016 gelijk is gebleven op 3,2 procent. Landelijk was er een stijging te zien van 5,6 naar 5,9 procent. Ter vergelijking: in Flevoland is relatief gezien het meeste hernieuwbare energie, 24,5 procent. Binnen Utrecht bungelen Bunschoten en IJsselstein onderaan met 1,4 en 1,5 procent.

WIND EN ZON

Ook blijkt de provincie het niet zo te hebben op wind- en zonnestroom. Van de 2285 windturbines die Nederland rijk is, staan er slechts zestien in onze provincie. Dat komt neer op 0,6 procent van alle windturbines. Op het gebied van zonnestroom gaat het ook niet heel goed. De totale hoeveelheid is in Utrecht relatief gezien laag. In 2010 was de gemiddeld opgewekte zonnestroom per inwoner in Utrecht 11 MJ. In 2017 is dit gestegen tot 318 MJ. Een flinke stijging, maar alsnog stukken minder dan de provincies Drenthe, Flevoland en Groningen. Hier lag het aantal namelijk drie keer zo hoog.
Het is dan ook niet heel verbazingwekkend dat het aantal zonnepanelen op Utrechtse huizen lager is dan het gemiddelde in Nederland: 6,8 procent in Utrecht tegenover 7,2 procent landelijk.

ELEKTRISCH RIJDEN

Het is niet alleen maar kommer en kwel. Op het gebied van elektrisch rijden is de provincie flink vooruitgegaan. Het aantal elektrische auto's is in vier jaar tijd verveertienvoudigd. Ook het aantal elektrische laadpalen neemt toe en het delen van een auto wordt steeds populairder.
Benieuwd naar wat de staat is van jouw gemeente? Bekijk dan het hele rapport.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.