Utrechtse politiek kritisch over toespraak burgemeester bij opening Hudson's Bay

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - De Utrechtse Burgemeester Jan van Zanen moet winkelketen Hudson's Bay aanspreken op misstanden tijdens de productie van kleding. Dat eisen een aantal partijen in de Utrechtse gemeenteraad. De burgemeester zegt daartoe 'op passende wijze' toe bereid te zijn.
De winkelketen opent volgende week de deuren van een nieuwe winkel in Hoog Catharijne, op de plek van de voormalige V&D. Van Zanen zal bij de opening een toespraak houden. Dat is tegen het zere been van de Partij voor de Dieren, DENK, de ChristenUnie, de PvdA en SP. De partijen zeggen dat Utrecht zich gecommitteerd heeft aan het naleven van eerlijke handel, mensenrechten en het milieu. Tegelijkertijd zeggen de partijen dat Hudson's Bay die zaken met voeten treed, onder andere in Bangladesh, waar kleren van het bedrijf gemaakt worden.
Uit vragen van de partijen blijkt dat ze niet blij zijn met de aanwezigheid van de burgemeester bij de feestelijke opening. Maar als hij er dan toch is, zou hij het bedrijf op zijn minst moeten oproepen om te streven naar 'een betere wereld' op het gebied van de productie van kleding.
De burgemeester vroeg zich hardop af, of hij nog wel welkom zou zijn bij de opening na deze discussie in de raad. Toch zei hij toe om de zaak aan de orde te stellen bij de opening. Maar daarnaast zei hij dat hij ruim voor de opening al met de directie van de winkel in gesprek gaat, omdat hij dat een gepaster moment vindt, dan tijdens een feestje.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.