De PvdA en SP willen dat gemeente Utrecht beleggers gaat 'dwarsbomen'

© RTV Utrecht
UTRECHT - De Utrechtse PvdA en SP willen dat de gemeente maatregelen neemt om beleggers op de woningmarkt 'te dwarsbomen'. Dat schrijven de partijen in schriftelijke vragen aan het college van B&W. De partijen willen in navolging van Amsterdam dat de gemeente gaat ingrijpen op de woningmarkt. Zo zou een nieuwbouwwoning in de middensector maximaal 297.000 euro mogen gaan kosten.
Wethouder Kees Diepeveen zegt dat hij de ontwikkelingen in bijvoorbeeld Amsterdam nauwlettend volgt. Toch was hij niet enthousiast over de plannen van de partijen. Hij zei dat de situatie in Utrecht anders is dan in Amsterdam, als het gaat om de woningvoorraad en erfpachtregels. Bovendien zegt hij de komende jaren juist extra te willen investeren in met name het middensegment. Hij denkt dat de prijs te beheersen is door het aanbod van woningen in het middensegment fors te vergroten en doorstroming op de woningmarkt te bevorderen.
De PvdA denkt in zijn vragen niet alleen aan een maximumprijs voor nieuwe woningen. Raadslid Bülent Isik zou ook graag zien dat er een verhuurverbod en een bewoningsplicht moet komen. Isik: "Wie een huis koopt, moet daar zelf wonen." Het raadslid wil zo een einde maken aan de woningnood. Die zou vooral onder docenten, agenten en verpleegsters groot zijn, aldus de partij.
Wethouder Diepeveen wil in de komende maanden wel gaan kijken naar verhuurverbod en een bewoningsplicht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.