Oude Tempel Soesterberg weer helemaal toegankelijk

© Google Streetview
SOESTERBERG - Liefhebbers van Landgoed Oude Tempel in Soesterberg kunnen hun hart weer ophalen. De gemeente Soest haalt de hekken die daar in het bos stonden tijdelijk weg.
Het afgelopen half jaar was Landgoed Oude Tempel slechts deels toegankelijk. Vanwege de verhuizing van twee dassen werden er hekken geplaatst in het bos. Deze moesten ervoor zorgen dat de dieren zoveel mogelijk met rust gelaten werden. Maar omdat de verhuizing in de winter stilligt worden de hekken nu tijdelijk weggehaald.

TIMING

De timing van de gemeente voor deze beslissing is opmerkelijk. De dassenverhuizing ligt namelijk al vanaf 1 januari stil. In de winter, tijdens de kraamperiode, is het niet toegestaan om dassen te verhuizen. Toch bleven de hekken tot nu toe staan. Wandelaars storen zich hier ook al langer aan. De hekken werden in februari al door gebruikers van het landgoed aan de kant gezet of zelfs omgegooid.

TOEGANKELIJK

Alleen de vangren van Stichting Das&Boom, die gebruikt wordt om de dassen te vangen, blijft staan. De gemeente kondigt aan dat BOA's zullen controleren of de vangren niet betreden wordt. "Net als op het aanlijnen van honden, want het bosgebied bij Oude Tempel is niet aangewezen als losloopgebied", ligt de gemeente toe.

DASSEN

De gemeente Soest kreeg toestemming om de dassen te verplaatsen, omdat een deel van het leefgebied van de beschermde dieren op het moment van ontdekking al was aangetast. De werkzaamheden voor bouwproject de Groene Hoogte waren al in een te vergevorderd stadium om nog af te blazen.
Het doel was om de dassen voor 1 december 2018 te vangen. Dit plan liep echter in de soep toen één van de dassen de verhuizers te slim af bleek. In de zomer wordt de dassenverhuizing waarschijnlijk hervat en keren de hekken terug.
Ook voor Landgoed Oude Tempel zijn er bouwplannen. Aanstaande zaterdag 16 maart zullen tegenstanders van deze plannen een mars lopen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.