Twijfels over plannen sporthal Soest, maar haast is geboden

De nieuwe sporthal moet achter het zwembad komen.
De nieuwe sporthal moet achter het zwembad komen. © Google Street View
SOEST - De bouw van nieuwe sporthal aan de Dalweg in Soest is een stapje dichterbij. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft ingestemd met een vervolgonderzoek naar een sporthal op het terrein van sportboulevard De Engh.
Hoewel een deel van de raad twijfels heeft over de locatie en de financiën, lijkt haast een belangrijke factor. In de gemeente Soest wordt al jaren gezocht naar een locatie voor een nieuwe sporthal. De oude sporthal, Beukendal, is namelijk dringend aan vervanging toe.

GELD

Vooral het financiële plaatje roept veel vragen op. Recent bleek namelijk dat de sporthal waarschijnlijk bijna twee keer zo duur wordt. Op basis van de huidige berekeningen zou de hal 6,5 miljoen euro kosten.
Volgens de wethouder komt dit onder andere doordat bouwkosten enorm zijn toegenomen en doordat de hal nu aan meer duurzaamheidseisen moet voldoen. Met die uitleg waren veel gemeenteraadspartijen niet tevreden.

VERVOLGONDERZOEK

Toch stemde een meerderheid van de raad in met een vervolgonderzoek naar een sporthal achter het zwembad. Eerder werd al bekend dat de gemeente Soest de nieuwe sporthal graag daar in het Dalweggebied wil hebben. Uit de verschillende mogelijke locaties werd deze 'voorkeursvariant' gekozen.
De gemeente gaat onderzoeken aan welke eisen de nieuwe sporthal moet voldoen. Hierbij wil wethouder Harrie Dijkhuizen samenwerken met alle betrokkenen. Zo worden sportverenigingen, scholen en de tot nu toe kritische omwonenden uitgenodigd om mee te praten.

NIET DEFINITIEF

Met de beslissing van de raad is de komst van de sporthal nog niet definitief. Pas als het vervolgonderzoek is afgerond beslist de raad over de bouw. Dan moet ook duidelijk zijn hoeveel de sporthal precies gaat kosten.
Veel partijen vrezen dat de bouwkosten nog hoger oplopen en dat ook de exploitatie van de hal een probleem zal zijn. "Wordt het geen spooksporthal?", vroeg PvdA zich hardop af. Meerdere partijen vrezen dat de hal te ver van de scholen staat, waardoor hij overdag leeg zal staan.
De raad neemt naar verwachting na de zomer een definitief besluit over de sporthal.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.