Tienduizenden leerkrachten op Malieveld: "Wij willen een sterk signaal afgeven"

PROVINCIE UTRECHT - Op het Malieveld staan meer dan 40.000 meesters en juffen te demonstreren tegen lage salarissen en hoge werkdruk. Ook juf Judith Haak van de Julianaschool in Bilthoven is van de partij: "We willen een heel sterk signaal afgeven."
De Algemene Onderwijsbond (AOb) is organisator van het protest en is blij met de opkomst. "Dat is echt heel veel, zeker gezien de kou en de harde wind. We hopen dat Slob nu zegt dat er meer geld komt. Het lerarenprobleem is nu echt een maatschappelijk probleem aan het worden'', aldus een woordvoerster van de bond.
Volgens de vakbond is er voor het hele onderwijs, van basisonderwijs tot en met de universiteiten, 4 miljard euro nodig.

INVESTEREN

"Ik hoop dat ze nu eindelijk een keer gaan denken op lange termijn en niet alleen korte termijn oplossingen gaan bedenken", zegt Haak. "Er moet meer geld naar het onderwijs. Het onderwijs is jarenlang uitgehold en het is nu de tijd om echt weer te gaan investeren."
Zij vindt vooral dat er iets gedaan moet worden aan de ongelijkheid aan salarissen als het gaat om leerkrachten van voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs en basisschool. Op het gebied van werkdruk is het volgens Haak goed geregeld op haar school. Maar dat is volgens haar op lang niet alle scholen het geval. "Het is daarom belangrijk om voor mijn collega's op andere scholen te staken."
Niet alle docenten van de Julianaschool in Bilthoven leggen vandaag het werk neer. Een aantal van hen gebruikt de dag om achterstallig werk weg te werken. De rest trekt naar het Malieveld in Den Haag waar een manifestatie is.

OPVANG

Veel buitenschoolse opvanglocaties zijn vandaag extra lang open vanwege de stakingen. Om de kinderen te vermaken worden er allerlei activiteiten georganiseerd, zoals uitstapjes naar de stad en kinderfilms in de bioscoop. Ook hebben veel ouders zelf vrij genomen voor de kinderen die niet naar school kunnen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.