Oudewater stemt in met komst tekstschrijver, maar met aangepast takenpakket

© RTV Utrecht
OUDEWATER - Oudewater gaat definitief een tekstschrijver inhuren om berichten te schrijven over de lokale politiek. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde daar gisteravond mee in.
Over de nieuwe functie ontstond de afgelopen tijd ophef. De gemeente kondigde het aan als een verslaggever van de raadsvergaderingen. Deze verslagen zouden ook worden gepubliceerd in de lokale krant, tot woede van journalist Trudie Scherpenzeel. Zij doet nu nog verslag van de vergaderingen.
Met het oog op de kritiek is het raadsvoorstel gisteravond in aangepaste vorm aangenomen. In de taakomschrijving staat nu bijvoorbeeld dat er 'berichten' op de gemeentelijke infopagina gepubliceerd worden. Eerder stond daar nog 'verslagen'.
En dat is een belangrijk verschil, zegt journaliste Trudie Scherpenzeel. Volgens haar betekent dit dat de gemeentelijke tekstschrijver zich meer bezig gaat houden met berichten over de aanloop naar vergadering. "Bijvoorbeeld over het hoe en waarom van te nemen besluiten."
Zij is dan ook blij met de aanpassing. "Dit laat de verslaggeving bij de pers, waar die hoort, en de informatieverstrekking bij de gemeente, waar ie hoort." Overigens zal de nieuwe tekstschrijver ook nog steeds ingezet worden voor het verslag doen van raadsvergaderingen.

INWONERS BETREKKEN

Oudewater wil een tekstschrijver inhuren om inwoners goed op de hoogte te kunnen houden van wat er speelt in de lokale politiek. "Wij vinden dat alle Oudewaternaren zo veel mogelijk betrokken moeten zijn bij het reilen en zeilen van de gemeente."

PERSTAFEL

Volgens Oudewater is een belangrijke rol weggelegd voor de pers, maar maakt met name de schrijvende pers moeilijke tijden door. "Waar vroeger iedere commissie- en gemeenteraadsvergadering trouw verslagen werd door meerdere verslaggevers en corresponden, blijft de perstafel nu vaak leeg."
Als oplossing besloot de gemeente daarom zelf een tekstschrijver aan te trekken om te berichten over het reilen en zeilen van de gemeente. De gemeente benadrukt dat het gaat om een onafhankelijke verslaggever.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.