Slimme verkeerslichten in Mijdrecht, minder vaak wachten voor rode licht

© RTV Utrecht
UTRECHT - Verkeerslichten die weten dat je eraan komt en dan op groen gaan, zodat je lekker door kunt rijden. Dat klinkt misschien als muziek in uw oren, en het is ook nog eens sneller de realiteit dan u denkt.
In Mijdrecht bij de N201 gaat vandaag een pilot van start met zogeheten slimme verkeerslichten. Er is alleen één kink in de kabel, alleen vrachtwagens van Brouwer Transport kunnen voorlopig profiteren van de slimme lichten.
In de voertuigen is een speciale boordcomputer ingebouwd die in verbinding staat met de verkeerslichten. Dankzij speciale software komt er niet alleen data uit de voertuigen, maar ontvangen de lichten ook data terug van weggebruikers.
Slimme verkeerslichten in Mijdrecht

VRACHTWAGEN HERKENNEN

De verkeerslichten zijn zo in staat om vrachtwagens te herkennen en bijvoorbeeld de groentijd te verlengen zodat er lekker doorgereden kan worden. Zo worden de start- en stopbewegingen beperkt, is er minder CO2-uitstoot en wordt geluidsoverlast verminderd.
De pilot op de N201 loopt naar verwachting ten einde rond de zomerperiode. Het is één van van de eerste pilots met slimme verkeerslichten in Nederland.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.