UKiest: Inwoners Vijfheerenlanden stemmen ook over koopzondag

© Pixabay
VIJFHEERENLANDEN - Bij inwoners van Vijfheerenlanden ligt de enquête voor de koopzondag op de mat. Inwoners van de nieuwe gemeente kunnen aangeven of ze willen dat de winkels in hun kern op alle zondagen open mogen.
Sinds 1 januari zijn de Zuid-Hollandse gemeenten Leerdam en Zederik samen met de Utrechtse gemeente Vianen opgegaan in Vijfheerenlanden. De nieuwe gemeente is verdeeld over een koopzondag. Daarom is de enquête in het coalitieakkoord aangekondigd.

KIESDREMPEL

Minimaal 33 procent van de inwoners per kern moeten de enquête invullen om te zorgen dat de uitkomst geldig is. Minstens 50 procent moet op 'ja' stemmen om te zorgen dat de winkels in de kern op zondag hun deuren mogen openen.
Winkeliers mogen zelf bepalen of zij gebruik maken van de mogelijkheid om open te gaan op zondag.
Inwoners kunnen hun stem digitaal uitbrengen, per post en inleveren bij de gemeentehuizen in Meerkerk, Leerdam en Vianen. De enquête kan vanaf woensdag 20 maart tot 26 maart worden ingeleverd.
De uitslag van de enquête wordt op 28 maart per kern bekend gemaakt. Daarna stemt de gemeenteraad over de nieuwe regels rondom de winkelopenstelling op zondag.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.