Hondenbescherming: jongeren kiezen zorgwekkend vaak voor 'vechthond'

© Pixabay
UTRECHT - Uit een rapport van de Universiteit Utrecht en Bureau Beke blijkt dat jongeren tussen de 14 en 25 jaar oud relatief vaak zogeheten 'hoog-risico' honden bezitten en met deze dieren betrokken zijn bij hondengevechten. De Koninklijke Nederlandse Hondenbescherming noemt dit "zorgwekkend" en roept op tot een verplichte cursus voor mensen die een hond willen aanschaffen.
"Het rapport toont aan dat hoog-risico honden relatief vaak betrokken zijn bij bijtincidenten met andere honden en mensen", aldus Ineke van Herwijnen, directeur van de Hondenbescherming. "Wat je bijvoorbeeld ziet, is dat de American Staffords, Bullen en kruisingen daarvan vaker ernstige bijtincidenten veroorzaken bij soortgenoten."
De vermoedens daarvan waren er al. "Maar voor dit onderzoek is er gekeken naar meer dan vierhonderd politierapporten en nu is er dus ook een cijfermatige onderbouwing."

HONDENGEVECHTEN

Wat de organisatie met name zorgen baart, is de in het rapport genoemde betrokkenheid van jongeren tussen de 14 en 25 met hoog-risico honden. "Jongeren kiezen vaak voor een hoog-risico hond als statusverhogend 'instrument', zonder te beseffen wat die hond vraagt en nodig heeft om hem veilig te houden in de samenleving."
Bovendien is deze groep jongeren betrokken bij hondengevechten. "Dat is niet alleen ontzettend slecht voor de dieren zelf, maar het houdt ook de erfelijke basis van die agressie richting soortgenoten in stand", aldus Van Herwijnen. "Als je onbedoeld een hond uit zo'n foklijn aanschaft, kun je hem best goed opvoeden, maar dan wordt het alsnog heel lastig om hem sociaal te maken."

VERPLICHTE CURSUS

Om die reden wil de Hondenbescherming dat iedere potentiële hondenbezitter vooraf een verplichte cursus volgt. "Hieruit blijkt maar weer het belang om je hond zorgvuldig uit te kiezen, zodat je een hond krijgt die ook echt goed bij je past."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.