Plafond van Hema in Vianen ingestort, geen gewonden

© Michiel van Beers
VIANEN - In de Hema in Vianen is het systeemplafond naar beneden gekomen. De ravage in de winkel trekt veel bekijks. Het winkelend publiek bekijkt de winkel geschrokken. De schade is groot, maar er is niemand gewond geraakt.
Volgens de brandweer kwam in eerste instantie het brandwerende gedeelte naar beneden. Daardoor stortten vervolgens ook het systeemplafond en de gipsplaten in. Volgens Ruud Matton van de Veiligheidsregio Utrecht is het plafond niet in één klap naar beneden gekomen, maar door een domino-effect ingestort. "Als één schroefje los laat dan komt er heel veel druk op de constructie en op de andere bevestigingen. Zo ontstaat dat domino-effect. Dat is denk ik ook de reden dat de mensen in de winkel genoeg tijd hebben gehad om het pand te ontruimen," aldus Matton.
Het plafond in het pand aan de Voorstraat in Vianen kwam spontaan naar beneden
Het plafond is volgens de brandweer een moderne constructie. "Het is een jaar of vier, vijf oud. Vermoedelijk heeft het plafond de constructie te zwaar belast." vertelt Matton.
Stedin heeft het pand ook nog nagekeken. In de ruimte achter het plafond lopen veel leidingen, daarom heeft Stedin het gas afgesloten. Matton: "Omdat het plafond naar beneden is gekomen, zijn er ook leidingen naar beneden gekomen en daar zitten nu lekken in. Maar er is geen gas vrijgekomen."
De politie en de brandweer hebben het pand gecontroleerd. Daaruit is gebleken dat de dakconstructie zelf nog intact is. De woningen boven de winkels lopen dan ook geen gevaar.

GEEN GEWONDEN

Op het moment dat het gebeurde, waren er wel mensen in het pand. Bedrijfsleider Corné Vermaas vertelt opgelucht: "er waren klanten in de winkel. Het gebeurde rond half elf vanmorgen. Iedereen is enorm geschrokken maar gelukkig zijn er geen gewonden. Daar ben ik heel blij mee." Het personeel is tijdelijk opgevangen in een restaurant tegenover de winkel. Inmiddels zijn zij naar huis.
Wanneer de HEMA op de Voorstraat weer open kan is niet duidelijk. Vermaas: "We gaan nu natuurlijk onderzoeken wat er aan de hand is. En dan zorgen dat we zo snel mogelijk weer veilig open kunnen."
Niemand raakte gewond
Niemand raakte gewond © Michiel van Beers

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.