RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Amersfoort en Utrecht reageren op "vreselijke aanslagen" in Nieuw-Zeeland

AMERSFOORT - Amersfoort organiseert morgen een bijeenkomst om stil te staan bij de slachtoffers van de aanslagen in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch. Vandaag hebben de gemeentes Amersfoort en Utrecht de vlaggen al halfstok gehangen.

"Zaterdag organiseren we een bijeenkomst om met elkaar stil te staan bij de slachtoffers en bij de impact die deze vreselijke aanslagen hebben op de Amersfoortse samenleving", meldt de gemeente Amersfoort. Om 16.00 uur wordt er op het Lieve Vrouwenplein stilgestaan bij de gebeurtenissen. Burgemeester Bolsius neemt kort het woord, evenals een stadsdichter.

Ook de Utrechtse†burgemeester Jan van Zanen heeft geschokt gereageerd op het nieuws uit Nieuw-Zeeland. "Dit raakt ook ons als stad, en onze brede moslimgemeenschap, in het hart. Onze gedachten gaan uit naar getroffenen en nabestaanden." Hij heeft zijn condoleances namens Utrecht overgebracht aan de†ambassadeur van Nieuw-Zeeland.

De burgemeester heeft contact met moskeebesturen en de veiligheidsdiensten om in de stad "signalen van onrust en ongerustheid bespreekbaar te maken en de veiligheidssituatie in de gaten te houden". Dit weekend spreekt Van Zanen met de moskeebesturen.

MoskeeŽn in de regio Utrecht†staan tijdens het vrijdagmiddaggebed stil bij de aanslagen in Nieuw-Zeeland.†"Dit is een verschrikkelijke aanslag. We houden er altijd rekening mee dat zoiets kan gebeuren", zegt SaÔd Bouharrou van de Raad van Marokkaanse MoskeeŽn Nederland (RMMN). Bij deze organisatie in IJsselstein zijn bijna tachtig moskeeŽn aangesloten. "Tijdens het gebed zullen we solidariteit betuigen." De RMMN wil dat er meer aandacht komt voor de beveiliging van moskeeŽn.

BLOEDIGSTE TERRORISTISCHE AANSLAG

Bij de terroristische aanslagen op twee moskeeŽn in Christchurch zijn minstens 49 doden gevallen, meldt de lokale politie. Ook vielen er zo'n veertig gewonden. Het is de bloedigste terroristische aanslag ooit in Nieuw-Zeeland, dat vijf miljoen inwoners telt.

In Nieuw-Zeeland zijn meerdere aanhoudingen verricht, maar slechts ťťn arrestant wordt voor zover bekend als dader gezien. Het is een 28-jarige AustraliŽr, Brenton Tarrant, die zaterdag voor de onderzoeksrechter verschijnt. Hij wordt als een extreemrechtse racist omschreven die heeft geklaagd over de dreigende ondergang van het blanke Westen. Hij heeft zichzelf ook omschreven als "etno-nationalistische eco-fascist''.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht