Utrechtse kunstenaarsvereniging vreest voor einde van bestaan

Het pand van Kunstliefde aan de Nobelstraat in Utrecht.
Het pand van Kunstliefde aan de Nobelstraat in Utrecht. © Google Maps
UTRECHT - De Utrechtse Kunstenaarsvereniging Kunstliefde vreest voor het einde van haar bestaan. Dat schrijft de vereninging in een emotioneel betoog op Facebook.
De verhoging van de huurprijs van hun pand aan de Nobelstraat zou de Kunstenaarsvereniging de das om doen, die zich niet gesteund voelt door de eigenaar van het pand, het Boellaardfonds, een soort dochteronderneming van Kunstliefde.
Volgens Kunstliefde heeft het Boellaardfonds een huurverhoging geëist van ruim 500 procent. "De buitensporige huurverhoging zou het faillissement en einde kunnen betekenen van het genootschap dat al sinds 1807 een belangrijke rol vervult binnen de beeldende kunst in Utrecht. Zonder een pand met ruimte en mogelijkheden tot tentoonstellingen is er weinig bestaansrecht voor een kunstenaarsgenootschap."
Volgens Hendrik Jan de Vries van Stichting Het Boellaard Fonds hadden ze graag met Kunstliefde afspraken willen maken over de huuraanpassing: "Toen dit werkelijk niet mogelijk was gebleken hebben wij de kwestie voorgelegd aan de rechter. Daarbij zijn alle denkbare argumenten van beide zijden aan de orde bracht en de rechter heeft daarop geoordeeld dat een huurverhoging rechtmatig is."
Het fonds gaat niet in op het hoe en waarom van de huurverhoging.
Bij Kunstliefde zijn meer dan 120 kunstenaars en ruim 100 kunstlievende leden aangesloten, zowel uit Utrecht als landelijk. Het genootschap heeft een rijke geschiedenis en historische banden met de stad. Grote namen als Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld en Dick Bruna waren lid van Kunstliefde.
Veel werken van leden van Kunstliefde zijn tegenwoordig in bezit van het Centraal Museum.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.