UKiest: debatteren in de boksring over recreatie en cultuur

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Voor welke kosten moet de provincie opdraaien? Recreatie en cultuur is niet gratis. Maar als de provincie de subsidiekraan dichtdraait, gaan de prijzen voor de bezoekers omhoog.
Neem het Henschotermeer bij Woudenberg. De recreatieplas was gratis toegankelijk, maar sinds vorig jaar staat er een groot hek om het terrein. De provincie wil niet langer opdraaien voor de onderhoudskosten en de uitbater vraagt nu 2,95 euro per bezoeker.
Petra Leussink is een van de ruim 8000 ondertekenaars van de petitie 'Vrije plens in het Hens'. Vanochtend deed ze haar verhaal bij (en over) de nieuwe poortjes van haar geliefde natuurgebied. "Het beperkt je gewoon om lekker eventjes naar 'het Hens' te gaan, een rondje te hardlopen of een wandeling te maken. Het is niet meer vrij. En die vrijheid was altijd het fijnste van dit stuk natuurgebied."
Marc van Ravels, kandidaat-Statenlid voor het CDA, gaf een weerwoord in de uitzending op Radio M. "Ik begrijp heel goed wat er gezegd wordt, maar we moeten wel in de gaten houden dat het vroeger natuurlijk ook niet gratis was. Toen merkte de bezoeker dat niet onmiddelijk, maar kwam er vanuit de provincie veel geld. Op een gegeven moment heeft de provincie bijna unaniem besloten dat er te veel verlies op werd geleden. Dat geld kan ook aan andere dingen worden besteed, bijvoorbeeld aan goed openbaar vervoer. We moeten kijken hoe we het best met publieke middelen omgaan. We betalen ook voor een bioscoop, ook voor een overdekt zwembad en ook voor een sportvereniging. Gratis bestaat niet."
Bezoekers Henschotermeer niet blij met entreeprijs
CDA reageert op de entreeprijzen voor het Henschotermeer

DEBAT

Ook in de boksring van UKiest ging het vandaag over cultuur. RTV Utrecht nodigde SP, ChristenUnie, PvdA en D66 uit voor twee korte debatten.
Marc de Droog (D66) noemt het Henschotermeer 'een heel mooi voorbeeld van hoe het allemaal misgegaan is'. "De gemeente heeft het losgelaten en aan de provincie overgelaten. Wij zeggen: nee, we hebben al het geld nodig om te zorgen dat we meer plekken krijgen voor recreatie. Wat ons betreft zoeken we of er ondernemers zijn die daar invulling aan willen geven."
Rob van Muilekom (PvdA), als enige kandidaat in de uitzending uitgerust met een bokshandschoen, gaat daar tegenin. "Wij noemen dat de uitverkoop van de publieke ruimte. Het is van oudsher een gebied waar de hele regio komt om te recreëren. Waar negen gemeenten en de provincie aan meebetaalden. Hoe vervelend is het dat de markt het dan moet overnemen?"
De Droog countert: "Laat ik beginnen met zeggen dat de historie is dat dit landgoed al honderden jaren particulier bezit is. Het is ontzettend fijn dat het gewoon toegankelijk is en dat wij er als burgers mogen komen recreëren."
"Als het voorbeeld het Henschotermeer is, wat zo'n grote regionale attractie is, laten we dan alsjeblieft zorgen dat die toegankelijk blijft voor iedereen", meent Van Muilekom.
D66 en PvdA debatteren over het Henschotermeer

KONINGSDAG

De SP en de ChristenUnie bogen zich over een ander kostbaar project: de organisatie van Koningsdag in Amersfoort. Arne Schaddelee (CU) trapt de discussie af: "Als je staatshoofd op bezoek komt in je provincie, dat moet je daar aan meebetalen. Voor de veiligheid, maar ook voor de promotie."
Andrea Poppe (SP) pareert een stoot in de richting van haar partijgeschiedenis. "We zijn natuurlijk van origine een republikeinse partij. Maar de koning verdient genoeg om zijn eigen feestje te betalen. Jij en ik moeten dat ook."
Schaddelee ziet wel een verschil met een standaard verjaardagsfuif: "Ons staatshoofd viert een feest met álle bewoners, dat is fantastisch, maar daar moet je ook voor betalen. En jullie zeggen: Amersfoort, betaal de rekening maar lekker zelf."
Niet waar, aldus Poppe. "We hebben een amendement ingediend om het bedrag via crowdfunding bij elkaar te krijgen. Dan kunnen de mensen die het leuk vinden daar aan meebetalen. En de mensen die het niet zo leuk vinden, die liever thuis blijven, die betalen niet mee."
In de tweede ronde vinden beide boksers elkaar enigszins. Ze zien het geld allebei liever naar de Nederlandse koning gaan, dan naar Spanje: de komst van de Vuelta.
ChristenUnie en SP debatteren over Koningsdag

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.