Van Dale neemt uitspraken Finkers op in woordenboek

© RTV Utrecht
UTRECHT - De Dikke van Dale gaat meerdere uitspraken van cabaretier Herman Finkers opnemen in het woordenboek. Volgens de Utrechtse uitgever schreef de Tukker geschiedenis met zijn unieke uitspraken en verdienen ze daarom een plekje in de Van Dale.
De uitspraak 'Eén stoplicht springt op rood, een ander weer op groen, in Almelo is altijd wat te doen', werd eerder al opgenomen. Nu komen ook bijvoorbeeld 'Ik ben mij er eentje' en 'En weer verlaat een tevreden klant het pand' in het woordenboek te staan.
"Die combinaties van woorden kwam je voordat Finkers ze gebruikte nooit ergens tegen", zegt hoofdredacteur Ton den Boon. Ook het aforisme 'Kalm aan en rap een beetje' wordt toegevoegd aan de Dikke van Dale.
Finkers is niet de eerste cabaretier die in het woordenboek komt te staan. Ook Paul van Vliet en Paul Haenen werden er eerder al in opgenomen.

VAN DALE

De Dikke van Dale is door de jaren heen een begrip geworden. Naast dat het een standaardwerk is voor het gebruik van de Nederlandse taal, probeert het woordenboek ook eigentijds te zijn. Zo wordt er jaarlijks een 'woord van het jaar' verkozen.
Bij de meest recente verkiezing won het woord 'blokkeerfries'. Nieuwe woorden worden in eerste instantie opgenomen in de online versie van het woordenboek. Als het na een paar jaar nog steeds algemeen gebruikt wordt, komt het in de papieren editie te staan.
Den Boon zei daar eerder over dat de woordenschat de laatste jaren enorm uitbreidt. "Dat komt natuurlijk doordat er een grote diversiteit aan nieuwe media zijn. Vroeger had je maar een paar kranten en radiozenders en nu heb je veel commerciële zenders en sociale media. Maar nieuwe woorden zijn tegenwoordig ook vluchtiger."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.