Meer tijd en geld voor huisartsen in achterstandswijken

© ANP
UTRECHT - Huisartsen in achterstandswijken krijgen door een nieuwe wijkaanpak meer tijd en geld voor hun patiënten. De nieuwe samenwerkingsaanpak, ontwikkeld door Stichting Overvecht Gezond en Buurtteam Sociaal, wordt nu uitgebreid naar tien andere wijken in Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.
De Utrechtse huisarts Rebecca Houtman werkt in Ondiep. "Vaak komen patiënten steeds terug met dezelfde klachten, maar vertellen ze ook over schulden, ruzie met de buren en hun somberheid", vertelt ze aan de NOS. In een consult van tien minuten heeft ze te weinig tijd om te kijken waarom de klachten maar niet overgaan. "Dan verwijs ik ze soms toch naar het ziekenhuis, terwijl ik eigenlijk stiekem al weet dat dat niks gaat opleveren."
De nieuwe wijkaanpak Krachtige Basiszorg moet daar verandering in brengen. De tien gezondheidscentra ontvangen extra middelen voor het uitvoeren van de aanpak. Houtman kon van dat geld onder andere een extra huisarts aannemen en de uren van haar praktijkverpleegkundige uitbreiden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.