Spoorstaking: mogelijk nog uren overlast, ook ná 7.06 uur

© RTV Utrecht / Mark van der Wel
UTRECHT - De NS heeft besloten om de dienstregeling van maandag pas na 07.06 uur op te starten. Voor die tijden rijden geen treinen, het nachtnet uitgezonderd, liet een woordvoerder weten.
Vanochtend wordt landelijk actie gevoerd voor het bevriezen van de AOW-leeftijd op 66 jaar. Een deel van de NS-medewerkers sluit zich bij die acties aan en gaat pas na 07.06 uur aan het werk, 66 minuten later dan de bedoeling is.
Ook na afloop van de staking kan het wel een half tot anderhalf uur duren voordat de eerste trein vertrekt. De omvang van de staking is zo groot, dat het voor het opstarten van de dienstregeling beter is te wachten tot de actie is afgelopen, zegt woordvoerder Erik Kroeze van NS. "We kunnen het dan gecontroleerd en beheersbaar doen en het is ook duidelijker voor de reiziger. We verwachten over de hele dag nog wel hinder, maar het is van wezenlijk belang dat we de treinen goed opstarten. En dat kan soms wel even duren."

UREN

Kroeze benadrukt dat nergens onmiddellijk om 07.07 uur treinen zullen vertrekken. Eerst moet worden geregeld dat zowel personeel als materieel overal op het punt van vertrek komt. Zo zullen er bij het opstarten van de dienstregeling treinen van rangeerterreinen of onderhoudslocaties moeten komen.
Dat leidt er bijvoorbeeld toe dat de eerste trein van Utrecht naar Amsterdam pas om 07.48 uur vertrekt en van Deventer naar Hilversum pas om 08.33 uur. Die van Maastricht naar Utrecht gaat om 07.31 uur. Kroeze: "Voor half acht zullen er inderdaad nog maar erg weinig treinen rijden. En het zal nog uren duren voordat de treinenloop enigszins normaal is. De overlast van de actie voor reizigers is enorm."
Mensen die vanochtend de trein willen nemen, krijgen het advies voor vertrek de NS-app of de reisplanner te raadplegen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.