Basisscholen staan weer stil bij 'de bloemetjes en de bijtjes'

© Ab Donker
PROVINCIE UTRECHT - Basisschoolleerlingen worden deze week weer uitgebreid voorgelicht over seks, weerbaarheid en relaties. Het is deze week weer Week van de Lentekriebels, een nationale projectweek van het Utrechtse Rutgers, een kenniscentrum over seksualiteit. De Week van de Lentekriebels begon veertien jaar geleden en meer dan 2500 scholen doen mee.
Rutgers heeft samen met de kindertelefoon een onderzoek gedaan onder kindertelefoonvrijwilligers, om te kijken wat de meest gestelde vragen zijn over seksualiteit bij kinderen van de basisschool. Volgens Merel Luichies van de kindertelefoon zijn dat eigenlijk hele normale vragen: "Vragen over verliefdheid en verkering, die staan echt op nummer 1."
Volgens Luichies is het heel goed om ook jonge kinderen voor te lichten: "De seksuele ontwikkeling begint al bij baby's, maar wij vinden dat soms gek. Wij denken, kinderen beginnen daar pas mee als ze op de middelbare school zitten en daarom praten we er daarvoor liever niet over. Maar het is heel belangrijk om aan te sluiten bij kinderen, want hoe normaler het voor hen is, hoe gezonder het is voor de seksuele ontwikkeling."
Merel Luichies vanochtend op Radio M Utrecht.
Niet alle kinderen krijgen hetzelfde lespakket aangeboden deze week. In alle klassen vullen ze het anders in.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.