Premier Rutte: Dinsdag vlaggen halfstok, verkiezingen gaan door

Premier Rutte en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid tijdens een persconferentie over het drama in Utrecht.
Premier Rutte en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid tijdens een persconferentie over het drama in Utrecht. © ANP
UTRECHT - Premier Rutte noemt de schietpartij van vanochtend in Utrecht een aanslag. Ook sprak hij van een "dag van terreur". Rutte zei vanmiddag in een verklaring dat als er sprake is van terreur, "onze rechtspraak sterker is dan fanatisme."
Ook zei Rutte mee te leven met de nabestaanden van de slachtoffers. 's Avonds maakte hij bekend dat dinsdag op gebouwen van de overheid de vlag halfstok wordt gehesen. De premier zei dat het onder vuur nemen van mensen in een tram geen precendent in Nederland kent. Of de dader uit terroristische of persoonlijke motieven handelde maakt daarbij niet uit, vindt hij.
De Provinciale Statenverkiezingen kunnen volgens Rutte gewoon doorgaan. Meerdere partijen hebben hun campagne stilgelegd naar aanleiding van de schietpartij. Daarover wilde Rutte 's avonds niets zeggen. "Ik sta hier niet als VVD'er, de campagne is the least of my worries."
Volg alle ontwikkelingen via ons liveblog.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.