Utrecht wordt wakker na 'zwarte dag'

Op veel plaatsen in Nederland hangt vandaag de vlag halfstok.
Op veel plaatsen in Nederland hangt vandaag de vlag halfstok. © RTV Utrecht / Joost Danvers
UTRECHT - In Utrecht wordt het gewone leven hervat na de dodelijke schietpartij in een Utrechtse tram. De politie heeft even na middernacht het gebied rond het 24 Oktoberplein vrijgegeven en de tram naar een remise laten rijden. De trams rijden vandaag weer volgens de normale dienstregeling, meldt U-OV.
Gistermorgen vielen in en bij de tram op het 24 Oktoberplein drie doden en vijf gewonden. De politie heeft drie mensen gearresteerd, onder wie hoofdverdachte Gökmen Tanis. Over zijn motieven is nog weinig bekend. Het Openbaar Ministerie en de politie houden rekening met een terreurdaad, maar sluiten ook een meer persoonlijke aanleiding niet uit.

HULPVERLENERS

Burgemeester Jan van Zanen heeft gisteravond hulpverleners bezocht die de hele dag druk zijn geweest met de nasleep van de schietpartij in de tram. Volgens de gemeente heeft hij hen namens alle inwoners van Utrecht bedankt voor "hun enorme inzet voor onze veiligheid." Hij sprak gisteren van een zwarte dag voor de stad.
Op overheidsgebouwen in heel Nederland en bij diplomatieke posten in het buitenland hangen vandaag de vlaggen halfstok. De koninklijke standaard op de paleizen van het Koninklijk Huis wordt voorzien van een zwarte wimpel. Het rouwbetoon is een teken van verbondenheid met de slachtoffers.

KRANTEN

Alle Nederlandse kranten besteden meerdere pagina's aan de gebeurtenissen die Utrecht gisteren lamlegden. Er zijn vooral reportages uit de wijken, reconstructies en interviews met deskundigen over bijvoorbeeld de communicatie na de aanslag. Vrijwel overal wordt de vraag gesteld: Was het wel een aanslag? En hebben de autoriteiten niet te snel het predicaat terreur aan de schietpartij gegeven?
De ochtendkranten van dinsdag.
De ochtendkranten van dinsdag. © RTV Utrecht
De Telegraaf schrijft dat er in het handgeschreven briefje dat in de rode Clio is gevonden het woord Allah stond. "Mogelijk gaf dit briefje doorslag om van terreur uit te gaan", zegt terreurdeskundige Edwin Bakker. Het AD zoomt in op het criminele verleden van Gökmen T. "Een doorgesnoven gek, een drugsdealer en een instabiel figuur van wie je een schietpartij als vanochtend had kunnen verwachten. Zo omschrijven bekenden de 37-jarige Gökmen Tanis uit Utrecht. Tanis heeft een uitgebreid strafblad en is een bekende van de politie. Een van zijn broers zou bekend zijn bij inlichtingendienst AIVD."

RECONSTRUCTIE

Trouw legt uit hoe de Dienst Speciale Interventies te werk gaat en waarom Nederland zo min mogelijk militairen wil inzetten bij dit soort situaties. De Volkskrant probeert de gebeurtenissen in Utrecht te vervatten in een lange reconstructie, maar laat ook deskundigen hun mening geven over de communicatie. "De grootste fout die je kunt maken, is je mond houden", citeert de krant hoogleraar Mark Deuze.
Ook in het buitenland is er veel aandacht voor de schietpartij. Het Duitse persbureau DPA citeert het Turkse persbureau Anadolu dat schrijft dat Gökman het gemunt had op een vrouwelijke slachtoffer vanwege een familiezaak. De Belgische krant Het Laatste Nieuws schetst een beeld van de slachtoffers die ook met voornaam worden genoemd.

GETUIGEN

De grootste krant van Duitsland, Bild, weet het zeker: het derde slachtoffer is een familielid, mogelijk een tante van Gökman. De BBC opent de website ook met de schietpartij en laat het verhaal vooral vertellen door getuigen. BBC Turkish schrijft op basis van anonieme bronnen dat Gökmen in de Russische republiek Tsjetsjenië heeft gevochten.
Ook The New York Time heeft een flink verhaal waarin wordt gesproken van een moslimwijk waar de aanslag plaatsvond. Ook in deze krant wordt aangehaald dat er mogelijk een familielid het doelwit was van de schietpartij, maar er is ook aandacht voor het wapenbezit in Nederland dat een van de laagste wereldwijd is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.