Hoofdverdachte aanslag nog vast, twee medeverdachten zijn broers

© ANP
UTRECHT - De drie verdachten van het schietincident in de Utrechtse tram zitten allemaal nog vast. Het gaat om hoofdverdachte Gökmen Tanis en twee broers. 
De Utrechtse advocaat Anis Boumanjal is raadsman van één van de twee broers. Hij is door zijn familie benaderd. Boumanjal wil in het belang van het onderzoek niet zeggen wat de relatie van de broers tot de hoofdverdachte is. Zijn cliënt ontkent iets met het schietincident te maken te hebben.
De politie mag de verdachten drie dagen vasthouden voor ze worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. Dat zal dus uiterlijk donderdag zijn. De rechter-commissaris bepaalt of er voldoende grond is om ze langer vast te houden. Mireille Veldhuis is de advocate van hoofdverdachte Gökmen Tanis. Zij weigert nog steeds ieder commentaar.

VERWARRING

Vanmorgen ontstond verwarring over de verdachten. Burgemeester Jan van Zanen zei tegen RTV Utrecht dat Gökmen Tanis nog de enige verdachte was en dat twee andere verdachten waren vrijgelaten. De politie sprak de lezing van de burgemeester vrijwel meteen tegen op Twitter.
Een woordvoerder licht toe dat er nog altijd drie verdachten vastzitten in de zaak. Onderzocht wordt of ze een rol hebben gespeeld bij het schietincident. De gemeente geeft aan dat de informatie van de politie leidend is en biedt excuses aan voor de verwarring.
Van Zanen zei vanmorgen ook dat er nog geen duidelijkheid is over het motief van de schutter. Hij sprak van een zwarte dag. "Ik ben geschokt. Mijn gedachten gaan uit naar de nabestaanden en getuigen."
Het is een korte nacht geweest, vertelde de burgemeester. Hij hoopt dat Utrecht veerkracht kan tonen. "Vanmorgen heb ik toch maar de fiets gepakt en ben ik gaan zwemmen. We moeten proberen het leven te hernemen, elkaar vasthouden en het verdriet delen. We zijn veilig. We zijn veilig met elkaar als we elkaar vasthouden."
De burgemeester legde ook uit waarom er gisteren is opgeschaald naar het hoogste dreigingsniveau. Er waren volgens hem serieuze aanwijzingen dat er op meer plekken werd geschoten. Achteraf bleek dat niet het geval. "Met zulke serieuze aanwijzingen kan je maar één ding besluiten: tegen mensen zeggen dat ze binnen moeten blijven. We konden op dat moment in alle redelijkheid niet anders."
Van Zanen hoopt vandaag met slachtoffers en nabestaanden te kunnen spreken. Volgens de burgemeester komen er veel initiatieven binnen van mensen die hun steun willen betuigen.
Beluister hier het interview. Alle ontwikkelingen in de zaak zijn te vinden in ons liveblog.
Interview met burgemeester Van Zanen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.