Verkiezingscampagne gaat door, maar niet in Utrecht

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - De campagne voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten wordt vandaag hervat. De toon wordt wel aangepast en in Utrecht wordt geen campagne meer gevoerd.
Gisteren legden de meeste partijen hun activiteiten stil naar aanleiding van de aanslag in Utrecht. Vertegenwoordigers van de partijen hebben vanochtend bij elkaar gezeten en besloten dat de campagne wordt voortgezet.
In Utrecht noemt zowel de VVD als GroenLinks, de twee koplopers in de peilingen van Maurice de Hond, het ongepast  om de campagne te hervatten. "Ik ga in ieder geval niet met flyers de straat op en ik zou het raar vinden als andere partijen dat wel doen", zegt Huib van Essen, lijsttrekker van GroenLinks.
VVD-lijsttrekker André van Schie sluit zich daarbij aan en zegt dat behalve in Utrecht ook in Vijfheerenlanden geen campagne meer wordt gevoerd. Een van de doden komt uit Vianen, onderdeel van die gemeente.

WILDERS

Of ook het NOS-verkiezingsdebat vanavond doorgaat, is nog niet duidelijk. De Tweede Kamer zal vanmiddag de slachtoffers van de gebeurtenissen van gisteren herdenken. PVV-leider Wilders heeft aangekondigd dat hij nog vandaag een Kamerdebat met premier Rutte en minister Grapperhaus wil over de aanslag.
De schietpartij in Utrecht van maandag verhit in ieder geval de gemoederen aan het Binnenhof. Politieke partijen maken elkaar over en weer verwijten.
Dat Forum voor Democratie (FVD) toch een campagneavond liet doorgaan en daar de gevestigde politiek een deel van de schuld in de schoenen schoof, is veel Kamerleden in het verkeerde keelgat geschoten. Ook enkele tweets van PVV-voorman Geert Wilders, die maandagmiddag al de aanval opende op het kabinet en onomwonden spreekt van terrorisme, vallen slecht.
GroenLinks-leider Jesse Klaver verwijt FVD ,,smerige politiek''. Hij vindt het ''ongepast en democratisch onfatsoenlijk'' dat de partij van Thierry Baudet ''VVD en CDA de schuld geeft''. Ook PvdA-voorman Lodewijk Asscher heeft zich geërgerd aan het optreden van Baudet en diens nummer 2, Theo Hiddema. Die laatste zinspeelde er maandag op dat de overige partijen de campagne stillegden om de opmars van Forum te stuiten.
De kiezers kunnen morgen naar de stembus voor de verkiezingen voor Provinciale Staten en waterschappen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.