OM houdt vanwege briefje ernstig rekening met terrorisme, geen relatie met slachtoffers

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Uit het onderzoek naar de aanslag in de Utrechtse tram is tot nu toe geen enkele relatie naar voren gekomen tussen de hoofdverdachte en de slachtoffers. Dat meldt het Openbaar Ministerie.
Het OM houdt ernstig rekening met een terroristisch motief. "Onder meer een in de vluchtauto gevonden briefje en de aard van het feit geven hier aanleiding toe." Ook hebben meerdere getuigen de schutter 'Allahoe akbar' horen roepen. "Andere motieven worden niet uitgesloten, deze worden ook onderzocht", stelt het OM. 
Bij het schietincident kwamen drie mensen om het leven. Het gaat om een 19-jarige vrouw uit Vianen en twee mannen van 28 en 49 jaar uit Utrecht. Daarnaast raakten drie mensen zwaargewond. Het zijn een 20-jarige vrouw uit Utrecht, een 74-jarige man uit De Meern en een 21-jarige vrouw uit Nieuwegein. In de hectiek na het schieten raakten eveneens, voor zover bekend, vier mensen lichtgewond doordat zij bijvoorbeeld kwamen te vallen.
De 37-jarige Gökemen Tanis uit Utrecht is de hoofdverdachte in de zaak. Hij kon worden aangehouden in een woning aan de Oudenoord. Tijdens zijn aanhouding werd een vuurwapen aangetroffen.
In verband met het onderzoek heeft de politie gisteren en vannacht op verschillende plekken in Utrecht en daarbuiten doorzoekingen gedaan in woningen. Naast de hoofdverdachte zijn er nog twee andere verdachten aangehouden. Het gaat om broers uit Utrecht van 23 en 27 jaar. Van deze mannen onderzoekt de politie of zij mogelijk betrokken zijn bij het schietincident. De verdachten zitten nog vast en zullen verder worden verhoord.
"Vandaag zullen agenten zichtbaar in de wijken aanwezig zijn en in contact zijn met relevante partijen", meldt het OM.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.