Waarom liep verkrachtingsverdachte Gökmen Tanis vrij rond?

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - Veel mensen vragen zich af hoe het kan dat een veroordeelde crimineel als Gökmen Tanis (37) vrij rondliep, terwijl hij verdachte is in een lopende verkrachtingszaak. De rechtbank heeft daarover vandaag tekst en uitleg gegeven.
De verdachte van het schietincident in de sneltram op het 24 Oktoberplein heeft een waslijst aan misdrijven op zijn strafblad staan. Zo stond hij de afgelopen jaren voor de rechter voor verboden wapenbezit, diefstal, inbraak en bedreiging van een politieagent.
Begin deze maand werd Tanis veroordeeld tot ruim een maand gevangenisstraf voor winkeldiefstal en een inbraak. Omdat hij nog in hoger beroep kon gaan hoefde hij niet gelijk de cel in.

VERKRACHTING

Op dit moment is Tanis ook nog verdachte in een verkrachtingszaak. Hij zou in juli 2017 een vrouw hebben verkracht met wie hij een relatie onderhield. Ze gebruikten samen drugs en hadden eerder ook al seks gehad, zegt de vrouw in het AD.

WEER VRIJ

Voor de verkrachtingszaak heeft Tanis in 2017 een maand vastgezeten. Hij mocht zijn rechtszaak daarna in vrijheid afwachten op voorwaarde dat hij mee zou werken aan een persoonlijkheidsonderzoek en aan een rapport van de reclassering. Toen een jaar later bleek dat hij zich daar niet aan hield, werd hij in januari van dit jaar opnieuw opgesloten. Maar Tanis ging daartegen in hoger beroep. Hij beloofde het gerechtshof dat hij nu wel zou meewerken aan het onderzoek en het reclasseringsrapport. Sinds 1 maart is hij daarom opnieuw op vrije voeten.
Voor de verkrachtingszaak inhoudelijk behandeld kan worden, moeten nog meerdere getuigen worden gehoord. De zitting bij de rechtbank in Utrecht staat gepland voor 15 juli.
Infographic rechtbank Midden-Nederland.
Infographic rechtbank Midden-Nederland. © Rechtbank Midden-Nederland

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.