RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Dronken Gökmen Tanis loste in 2013 schoten met een Beretta 9mm

UTRECHT - Gökmen Tanis, de hoofdverdachte van het dodelijke schietincident in de Utrechtse sneltram, heeft een lijvig strafblad. Hij is bijvoorbeeld veroordeeld voor illegaal wapenbezit. Vandaag werden meer details bekend over deze zaak.

De Utrechter werd ervan beschuldigd dat hij op 7 december 2013 schoten loste richting een flat in Kanaleneiland. Hij deed dat met een semi-automatisch pistool van het merk Beretta, kaliber 9 mm. Het incident vond plaats bij de Rooseveltlaan, ter hoogte van Prins Clausbrug.

Het Nederlands Forensisch Onderzoek deed onderzoek naar het aangetroffen vuurwapen en de huls. "Er zijn proefschoten met het pistool gelost", staat in het vonnis van de rechtbank Midden-Nederland. Tanis, die samen met een andere verdachte in dronken toestand verkeerde, werd uiteindelijk vrijgesproken van poging tot doodslag. Er was onvoldoende bewijs dat hij gericht had geschoten en dat de kans aanwezig was dat iemand het leven zou laten. De Utrechter werd wel veroordeeld voor illegaal wapenbezit. Hij kreeg een gevangenisstraf van 150 dagen, waarvan 49 voorwaardelijk.

"Verdachte heeft samen met een ander een vuurwapen voorhanden gehad", luidde het oordeel van de rechter. "Uit de stukken is voldoende naar voren gekomen dat verdachte en zijn medeverdachte ook met dat vuurwapen op straat in een woonwijk hebben geschoten. Zij waren hierbij onder invloed van (veel) alcohol. Het behoeft geen betoog dat dit zeer gevaarlijk is en ook tot zeer ernstige gevolgen had kunnen leiden. Dergelijke feiten dragen bovendien bij aan gevoelens van angst, onrust en onveiligheid binnen de samenleving als geheel. Deze omstandigheden neemt de rechtbank mee in de strafmaat voor dit feit."

Tanis werd in dit proces ook nog verdacht van een inbraak, plassen in een politiecel en het opgeven van een valse naam. De Utrechter weigerde mee te werken aan een reclasseringsrapport. Het volledige vonnis is hier terug te lezen.

RTV Utrecht houdt ook een dossier en liveblog bij over de aanslag op het 24 Oktoberplein.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -