Gökmen Tanis: internetsensatie is vaak de weg kwijt

© Politie
UTRECHT - Het is 2011 als duizenden mensen voor het eerst kennis maken met Gökmen Tanis. In een reportage van website GeenStijl spreekt hij de verslaggeefster samen met een vriend onbeschoft toe: "Je halve kont staat open, joh."
Op een terras bij winkelcentrum Kanaleneiland zit een groep mannen van rond de 30 jaar. Ze willen anoniem best vertellen over Gökmen, die ze zeggen te kennen. Van de reportage die ze zich heel goed herinneren - "Je halve kont staat open!", scandeert een van de mannen - maar vooral uit de buurt. "Wij kennen iedereen hier en wij begrepen dat hij gek was. Iedereen wist dat eigenlijk wel."

VADER

Gökmen is geboren in Turkije, komt op jonge leeftijd naar Nederland en gaat in de stad Utrecht wonen. Het huwelijk van zijn ouders houdt geen stand en zijn vader keert terug naar zijn geboorteland.
Vader Mehmet Tanis gaf gisteren een interview aan het Turkse persbureau Demirören. "Wat kan ik doen? Niemand heeft het recht een ander van het leven te beroven. Hij is in Nederland, ik ben hier. Ik ben al elf jaar niet in Nederland geweest. Ik weet niet wat hij doet, hoe hij leeft. Ik praat niet met hem. Zij hebben mij verstoten en ik hen. Vroeger gedroeg hij zich niet zo agressief."

STRAFBLAD

Zijn vader herinnert zijn zoon dus niet als een agressief persoon. Toch stond Gökmen Tanis de afgelopen jaren in Nederland al meerdere keren voor de rechter, voor diefstal, inbraak en illegaal wapenbezit. Op het moment van de aanslag liep er nog een rechtszaak tegen hem vanwege een verkrachting in 2017. Tot twee en een halve week terug zat hij hiervoor nog vast. Maar de rechter besloot dat hij het proces op vrije voeten mag afwachten.
Op het terras in Kanaleneiland volgen de jonge mannen het nieuws over Gökmen met scheve ogen. Zo verbaast het ze dat het Openbaar Ministerie nog steeds uitgaat van een terroristisch motief: "Gisteren was het eerst een moslim, toen een drugsgebruiker en nu dan een terrorist? Voor ons is dat anders omdat we hem kennen. Wij vragen ons af wie hem een pistool heeft gegeven, iedereen weet dat hij niet helemaal goed is."

MOTIEVEN

Ook Mahmoed Tanis, een oom van Gökmen, kan zich niet voorstellen dat zijn neef terroristische motieven had. Dat zegt hij bij persbureau DHA. Meer Turkse media duiken in de geschiedenis van Gökmen. Zo schrijven ze over een broer die met moslim-separatisten in Tsjetsjenië zou hebben gevochten in de jaren '90. Het schietincident in de tram is ook voor president Erdogan van Turkije een reden om eventuele terroristische motieven van Gökmen te onderzoeken.
De Utrechtse politie en het OM zijn nog vol in onderzoek en houden alle opties open. De mannen op het terras zeggen dat iedereen ervan is geschrokken. Gökmen was bekend in de buurt, van de GeenStijl-reportage en later van de zaken waarin hij verdacht en veroordeeld is. Gökmens vader weet niet wat zijn zoon bezielde. En de kennissen in Kanaleneiland ook niet: "Ze hadden hem nooit moeten vrijlaten", daar is de groep mannen het over eens.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.