Vrijdag stille tocht naar 24 Oktoberplein voor slachtoffers aanslag

Bloemenzee op het 24 Oktoberplein.
Bloemenzee op het 24 Oktoberplein. © ANP
UTRECHT - Er komt een stille tocht naar de herdenkingsplek op het 24 Oktoberplein in Utrecht. Dat heeft de gemeente bevestigd. De initiatiefnemers willen vrijdag om 19.00 uur gaan lopen vanaf Utrecht Centraal.
Wij willen dit doen voor Utrecht, zegt één van de organisatoren Samantha van Dort. "Wij willen laten blijken dat we niet uit elkaar worden geslagen. En dat we juist dichter bij elkaar komen en juist elkaar steunen in deze tijd."
Het is de bedoeling om vrijdag de route van de tram te lopen, vanaf het station tot aan het 24 Oktoberplein. Als het lukt komen er mensen met fakkels langs de route te staan en zanger Martin van Doorn heeft al toegezegd om aan het einde van de tocht te zingen bij de boom op het plein. "We doen het voor de nabestaanden en de slachtoffers, maar ook voor de hulpverleners om hen te bedanken dat ze zo goed hebben gereageerd", aldus Van Dort.
De route van de stille tocht
De route van de stille tocht © RTV Utrecht
Vandaag hebben de organisatoren overleg gehad met de gemeente. Burgemeester Van Zanen is ook van plan mee te lopen. "Ik merk aan alles dat het enorm leeft in de stad", zegt hij. "Mensen willen tot uiting brengen dat ze meeleven."

BLOEMEN MEENEMEN

De gemeente Utrecht roept deelnemers aan de tocht op witte of rode bloemen - de kleuren van Utrecht - mee te nemen. Het advies is om lopend, met de fiets of het openbaar vervoer naar de verzamelplek op het Jaarbeursplein te komen. De gemeente heeft maandag al een online condoleanceregister geopend.

SUPPORTERS FC UTRECHT

Op social media gingen geruchten dat fans van FC Utrecht ook een stille tocht willen organiseren. Maar waarschijnlijk sluiten de supporters aan bij de optocht van vrijdagavond. Teun den Hartog, voorzitter van de supportersvereniging, laat aan RTV Utrecht weten de centrale herdenkingsbijeenkomst te steunen. "We sluiten gewoon aan. Als supporters weten wij ons altijd goed te verenigen, maar we zijn niet officieel onderdeel van de organisatie. Dit overstijgt voetbal."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.