Natuurlijk Zoëy: "Het Amerongse bos is één van mijn favorieten"

Simon Klingen en Eddy Zoëy in het Amerongse bos.
Simon Klingen en Eddy Zoëy in het Amerongse bos. © RTVUtrecht/Nathalie Ringrose
AMERONGEN - Eddy krijgt bosles van de bekende bosbeheerder Simon Klingen. Simon legt Eddy uit hoe je kunt zien hoe oud een boom is zonder daarbij de jaarringen te tellen. Simon: "De dikte van een boom bijvoorbeeld is een hele slechte graadmeter. Deze bomen hier verschillen enorm in dikte maar zijn toch even oud." En nog een les: "Als je iets van een bos wilt begrijpen moet je je realiseren dat er lichtboomsoorten en schaduwsoorten zijn. De lichtboomsoorten kunnen alleen hun groen hebben in het volle licht. Schaduwsoorten kunnen met minder licht volstaan. De concurrentie tussen bomen is medogenloos!"
Eddy en Simon tellen de scheuten van een jong boompje om te zien hoe oud het is.
Eddy en Simon tellen de scheuten van een jong boompje om te zien hoe oud het is. © RTVUtrecht/Nathalie Ringrose

BEUKEN

Het Amerongse bos waar de twee mannen zich bevinden behoort tot een van de oudste bossen van Nederland en is ook een van de favorieten van Simon. "Het meeste bos in Nederland is aangelegd vanaf 1900. Dit bos is veel ouder. Dat komt omdat het bij kasteel Amerongen hoorde. De kasteelheer heeft deze prachtige beukenlanen aangelegd. Daardoor vindt je hier heel veel beuken", aldus Simon.
Over het algemeen is de definitie van een bos: het barst er van de bomen.
Simon Klingen
Simon werkte tot zijn 65ste bij het Utrechts landschap en heeft daarna zijn eigen bosadviesbureau gestart. Hij geeft nu boslessen aan geïnteresseerden en heeft een boekje met boslessen uitgegeven."Ik woon in een bos vlakbij Doorn. De sfeer en de rust van het bos spreekt me zeer aan." Daarnaast kijkt hij altijd naar het bos met een beheerdersblik: "Ik kan niet anders dan ook zo naar het bos kijken. Hoe is dit ontstaan, hoe gaat het als je niks doet, hoe ontwikkelt zich het, met welke ingreep zou je het bos nog beter kunnen laten functioneren?" Wil je meer weten over de visie van Simon op het beheren van een bos, kijk dan hier:
de fiolosofie van Simon Klingen
Natuurlijk Zoëy wordt donderdag uitgezonden op RTV Utrecht.
Natuurlijk Zoëy: Bosles in het Amerongse bos.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.