De uitslagen per gemeente

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Forum voor Democratie komt vanuit het niets op 6 zetels in de Utrechtse Staten. GroenLinks is de grootste partij met 8 zetels nu 96,6 procent van de stemmen is gesteld. VVD komt ook op acht zetels, maar heeft iets minder stemmen. In dit artikel vind je de uitslag per gemeente.

AMERSFOORT

In Amersfoort is GroenLinks de grootste met 17 procent. VVD volgt met 14 procent. Forum voor Democratie is de derde partij, met 10,2 procent van de stemmen.

BAARN

In Baarn is de VVD de grootste partij met 20,5 procent. De liberalen verliezen wel 1,9 procent van de stemmen. Forum voor Democratie is de tweede partij met 13,3 procent, gevolgd door GroenLinks dat in Baarn fors won en 12,9 procent van de stemmen krijgt. Na deze drie partijen komen achtereenvolgens: CDA, D66, PvdA, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, PVV, 50Plus, SP, SGP, Denk en U26 Gemeenten.

BUNSCHOTEN

In Bunschoten levert de ChristenUnie iets in, maar de partij blijft met 28,2 procent op de eerste plaats staan. Forum voor Democratie volgt op de tweede plek, met 20,8 procent van de stemmen. CDA levert iets in en staat derde (18 procent van de stemmen).

BUNNIK

De uitslag in Bunnik liet door de hoge opkomst (71,6 procent) en omwille van de zorgvuldigheid even op zich wachten, maar kwam vanmorgen dan toch. GroenLinks is de grootste partij in de gemeente met 21,3 procent van de stemmen. Daarna volgen de VVD, het CDA en D66. Forum voor Democratie kreeg 9,3 procent van de stemmen.

DE BILT

Forum voor Democratie valt hier net buiten de top drie en staat met 10,3 procent van de stemmen op de vierde plek. VVD (19,1 procent) staat bovenaan, GroenLinks wint veel stemmen en staat tweede (15,7 procent) en D66 krijgt de derde plaats met 11,1 procent van de stemmen.

DE RONDE VENEN

Ook in gemeente De Ronde Venen kwam FvD hoog als nieuwkomer de lijst binnen, op de tweede plek met 17,8 procent van de stemmen. De partij moet zijn meerdere erkennen in de VVD, die 19,8 procent van de stemmen haalde en daarmee 5,3 procentpunt inleverde ten opzichte van de vorige verkiezingen.
Op de derde plaats staat het CDA, met 15,8 procent. GroenLinks won in De Ronde Venen 4,9 procentpunt en komt daarmee uit op een totaal van 8,8 procent, wat goed is voor de vierde plek.

EEMNES

Eemnes is de eerste gemeente in Utrecht waar de PvdA in de top drie van de voorlopige verkiezingsuitslagen staat, met 12,9 procent van de stemmen. VVD levert iets in, maar blijft toch bovenaan. Forum voor Democratie is ook hier de grote winnaar, en staat met 16,3 procent van de stemmen op de tweede plaats.

HOUTEN

VVD is de grootste in Houten. De partij wint 16,3 procent van de stemmen. GroenLinks wint veel stemmen ten opzichte van de vorige verkiezingen en staat met 16 procent van de stemmen net achter de VVD. Forum voor Democratie staat met 11,5 procent net in de top drie, nipt gevolgd door het CDA op de vierde plek (11,4 procent van de stemmen).

IJSSELSTEIN

De VVD is in IJsselstein de grootste geworden met 20,2 procent van de stemmen, gevolgd voor Forum voor Democratie (15,4 procent). Het CDA staat derde, met 11 procent van de stemmen. GroenLinks wint ook in IJsselstein stemmen en komt met 10,7 procent op de vierde plek.

LEUSDEN

VVD is in de gemeente Leusden de grootste partij geworden. De partij haalde 18,04 procent van de stemmen. CDA is de tweede partij van de gemeente (12,88 procent) en GroenLinks werd derde met 12,51 procent van de stemmen. Nieuwkomer Forum voor Democratie werd vierde met 12 procent.

LOPIK

Het CDA staat in Lopik bovenaan, met 20,2 procent van de stemmen. De partij levert iets in ten opzichte van de vorige verkiezingen. De partij wordt gevolgd door FvD (15,8 procent). De VVD levert niet veel stemmen in en staat op de derde plaats in Lopik, met 14,2 procent van de stemmen.

MONTFOORT

Ook in buurgemeente Montfoort is de VVD de grootste, met 17,8 procent van de stemmen. Het CDA volgt, met 16,1 procent. FvD komt binnen op de derde plaats met 14,6 procent van de stemmen.

NIEUWEGEIN

In Nieuwegein is Forum voor Democratie de grote winnaar. De partij komt binnen op de eerste plek met 16,1 procent van de stemmen. VVD staat op de tweede plek, met 14 procent van de stemmen. GroenLinks wint veel in Nieuwegein, en staat met 11,5 procent van de stemmen op de derde plaats.

OUDEWATER

Het CDA staat met stip bovenaan in Oudewater, met 24,8 procent van de stemmen. De VVD volgt met 16,7 procent en ook in Oudewater staat Forum voor Democratie in de top drie (15,1 procent).

RENSWOUDE

In Renswoude heeft de SGP 24,9 procent van de stemmen gekregen. FvD werd tweede met 16,2 procent. En ook de ChristenUnie wint en komt met 15,9 procent van de stemmen uit op de derde plek. Het CDA, de VVD en de PVV verliezen in Renswoude, waar de opkomst met 67,3 procent nog nooit zo groot was.

RHENEN

In Rhenen krijgt de SGP 19,5 procent van de stemmen, FvD krijgt daar 14,1 procent. VVD staat er met 12,8 procent op nummer drie - en levert 1,5 procentpunt in ten opzichte van de vorige verkiezingen. Ook in Rhenen was de opkomst hoog, met 63,9 procent.

SOEST

In Soest heeft de VVD de meeste stemmen gekregen. De partij levert iets in ten opzichte van de vorige verkiezingen, maar staat met 18,6 procent van de stemmen toch bovenaan. Forum voor Democratie volgt op de tweede plaats, met 14,2 procent van de stemmen. Ook GroenLinks wint in Soest, en staat met 11,6 procent van de stemmen op de derde plaats.

STICHTSE VECHT

VVD is in gemeente Stichtse Vecht de grootste gebleven. De partij leverde iets in, maar houdt nog 18,9 procent van de stemmen over en staat daarmee op de eerste plaats. De partij wordt gevolgd door Forum voor Democratie, die ook hier op de tweede plaats binnenkomt met 15,2 procent van de stemmen. GroenLinks wint veel stemmen in Stichtse Vecht. De partij krijgt er ruim 7 procentpunt bij en komt met een totaal van 11,6 procent op de derde plaats.

UTRECHT

GroenLinks is de grote winnaar in de stad Utrecht. De partij wint bijna de helft van de stemmen en komt uit op 27,8 procent. D66, een partij die bijna overal veel stemmen inlevert, wordt in Utrecht tweede met 14,5 procent van de stemmen en VVD volgt op de derde plaats (12,6 procent). Forum voor Democratie staat in Utrecht niet in de top drie. De partij staat samen met Partij voor de Dieren op de vijfde plaats.

UTRECHTSE HEUVELRUG

VVD blijft in gemeente Utrechtse Heuvelrug de grootste, maar moet iets inleveren. GroenLinks is de grote winnaar en krijgt er meer dan de helft van de stemmen bij ten opzichte van de vorige verkiezingen. De partij staat nu met 14,3 procent van de stemmen op de tweede plaats.
De partijen worden gevolgd door Forum voor Democratie op de derde plaats, met 11,7 procent van de stemmen.

VEENENDAAL

De ChristenUnie staat bovenaan in Veenendaal, met 19,1 procent van de stemmen. Ook hier komt nieuwkomer FvD hoog binnen, en staat met 13,8 procent van de stemmen op de tweede plaats. SGP, VVD en CDA (derde, vierde en vijfde plek) leveren beiden iets in. GroenLinks wint 3,6 procentpunt en staat daarmee zesde in Veenendaal.

VIJFHEERENLANDEN

In de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden wint FvD met 15 procent van de stemmen. CDA en SGP staan op de tweede en derde plek, maar leveren beiden veel in ten opzichte van de vorige verkiezingen.

WIJK BIJ DUURSTEDE

In Wijk bij Duurstede kwam FvD ook hoog binnen, op de tweede plek met 14,1 procent van de stemmen. VVD leverde iets in ten opzichte van de vorige verkiezingen, maar staat daar met 17,5 procent van de stemmen wel bovenaan. GroenLinks won in Wijk bij Duurstede juist veel stemmen en komt met 13,1 procent van de stemmen als derde binnen.

WOERDEN

Het CDA staat met 16,5 procent van de stemmen op de eerste plek in Woerden en wordt nipt gevolgd door de VVD (15,8 procent). Forum voor Democratie verovert ook hier een plek in de top drie en krijgt 12,3 procent.

WOUDENBERG

Woudenberg is de eerste gemeente waar Forum voor Democratie niet de top drie binnenkomt. SGP staat hier bovenaan, met 23,2 procent van de stemmen. CDA (13,2 procent) en VVD (13 procent) volgen. Opvallend is dat alle partijen in de top drie inleveren ten opzichte van vorige verkiezingen. ChristenUnie krijgt er wel iets bij, en belandt daarmee op de vierde plek - met in totaal 12,3 procent van de stemmen.

ZEIST

In Zeist is de VVD de grootste met 19,2 procent van de stemmen. De partij verliest wel stemmen. De twee partij is GroenLinks (16,8 procent) dat fors won, evenals Forum voor Democratie (18, procent).

HOGE OPKOMST

De opkomst voor de verkiezingen was dit jaar in de provincie Utrecht hoger dan vier jaar geleden: 60 procent. De gemeente Utrecht laat met 60,7 procent de vier grootste steden Amsterdam, Den Haag en Rotterdam achter zich. Burgemeester Van Zanen is "supertrots" dat zoveel mensen in Utrecht hebben gestemd na "een ingrijpende week".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.