Steeds meer duidelijk over drama 24 Oktoberplein: Tanis begon gelijk met schieten

© ANP
UTRECHT - Er is nieuwe informatie bekend over wat zich heeft afgespeeld op het 24 Oktoberplein waar maandag een schietincident plaatsvond. Een bron vertelt aan RTV Utrecht dat Gökmen Tanis vrijwel direct na het instappen het vuur opende.
Tanis stapte volgens de bron op de halte 24 Oktoberplein in het achterste deel van de tram, die uit twee delen bestaat. Hij liep naar voren en begon gelijk te schieten. Een passagier trok aan de noodrem en de tram kwam iets na de halte tot stilstand.
"Dit is een belangrijk gegeven", zegt verslaggever Peter Huting. "Onze bron ontkracht hiermee geruchten dat Tanis ruzie zou hebben gekregen in de tram en daarom is gaan schieten. Dit in combinatie met de opmerking van het Openbaar Ministerie, dat er geen relatie valt te ontdekken tussen Tanis en zijn slachtoffers, maakt dat het potentieel terroristische motief steeds meer voor de hand ligt."

TRAM

Een andere bron die onbekend wil blijven zegt daarover: "De passagiers zijn niet door de ramen naar buiten gegaan. Ik heb de tram waarin het gebeurd is gisteren en vandaag nog van dichtbij gezien en alle ramen zaten er nog gewoon in."
"Maar het is wel zo dat bij een noodremming de deuren aan de rechterzijde in de rijrichting van de tram ontgrendeld worden en door de passagiers door middel van een knop naast iedere deur geopend kunnen worden."
Het duurde even voor de trammachinist naar buiten kwam om te kijken wat er aan de hand was. "Ze had in eerste instantie niet door wat er gebeurde omdat het zich in de achterste tram afspeelde. Na de noodremming wilde de machinist gaan kijken wat er aan de hand was, zag een lichaam naast de tram liggen en heeft toen onmiddellijk alle deuren geopend en alle hulpdiensten gealarmeerd via de verkeersleiding."

VLUCHTAUTO

Toen Tanis wilde vluchten, probeerde hij volgens een bron eerst een andere auto te bemachtigen dan de rode Clio uit de politieberichten. Hij beschoot de bestuurder, maar die wist ondanks zijn verwondingen te ontkomen met de sleutels van zijn auto.
Uiteindelijk ging Tanis er vandoor in een rode Renault Clio. In het AD vertelde de 54-jarige eigenaar dat hij zijn auto met draaiende motor achterliet nadat een trampassagier riep dat hij moest vluchten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.