Vrienden doodgeschoten Roos willen zondag nog een herdenking op 24 Oktoberplein

© ANP / Privéfoto
NIEUWEGEIN/UTRECHT - Vrienden van de maandag doodgeschoten Roos Verschuur zijn van plan aanstaande zondag een herdenking voor haar te organiseren. Ze willen vanuit Nieuwegein, waar Roos op school zat, naar het 24 Oktoberplein komen en daar stilstaan bij haar overlijden.
Eerder vandaag werd al bekend dat vrijdagavond een stille tocht is van Utrecht Centraal naar de plek van de aanslag. De gemeente Utrecht ondersteunt die herdenking. De groep Nieuwegeinse jongeren zegt morgen met de gemeente te gaan overleggen over hun herdenking van zondag.

PROGRAMMA

De vrienden van Roos willen om 11.30 uur verzamelen bij de McDonalds in Nieuwegein. Vanaf daar rijden ze naar Utrecht. "Om vervolgens een stille tocht naar het 24 Oktoberplein te lopen", zegt Celine, een van de organisatoren. "Daar geven we iedereen de gelegenheid om bloemen neer te leggen en te spreken, als dat is gedaan houden we een minuut stilte. De bedoeling is dat iedereen een witte roos meeneemt en een zwarte lint of band draagt."
Momenteel zijn er een kleine tweehonderd aanmeldingen. Celine verwacht nog meer animo. "Het vriendje van Roos en wat anderen wilden een herdenking organiseren. Ze kwamen er achter dat dit nog best lastig was en vroeg om hulp van ons. Dat wilden wij met alle liefde doen."

AANSLAG

De 19-jarige Roos overleed maandag toen ze in de tram zat op het 24 Oktoberplein. Ook twee mannen kwamen om het leven en nog eens drie anderen raakten zwaargewond. Verdachte Gökmen Tanis uit Kanaleneiland werd later op de dag opgepakt en zit vast.
Roos zat vroeger op de Oosterlicht College in Nieuwegein. Ze woonde in Vianen en werkte bij snackbar Kwalitaria in diezelfde plaats.

INZAMELINGSACTIE

De buurvrouw van Roos is een online inzamelingsactie gestart voor de vader. Hij is alleenstaand en heeft het niet breed. De crowdfunding was een doorslaand succes: inmiddels is al meer dan 100.000 euro opgehaald. De initiatiefneemster heeft inmiddels een stichting opgezet. Het geld kan dan ook ten goede komen aan andere nabestaanden, gewonden en getuigen die hulp nodig hebben.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.