Forum voor Democratie viert feest in theater Figi in Zeist

ZEIST - Oorverdovend gejuich bij aanhangers van Forum voor Democratie op een bijeenkomst in theater Figi Zeist, na de exitpoll van de NOS over de samenstelling van de Eerste Kamer. Daaruit blijkt dat Forum voor Democratie vanuit het niets met tien personen in de senaat komt. In het theater Figi in Zeist, waar ongeveer 400 mensen bij elkaar zijn, heerst "een sfeer van onoverwinnelijkheid", aldus de verslaggevers van het ANP.
De stemming is opperbest. Verliezen kan volgens de aanwezigen niet meer. De voorman van de partij, Thierry Baudet, is in het theater aanwezig, maar heeft zich nog niet laten zien.
Theo Hiddema van Forum voor Democratie in Theater Figi in Zeist.
"We zijn niet te stoppen", staat op het shirt van actief lid Marco de Haas."Ik had eigenlijk de hoop in de politiek opgegeven. Ik had geen vertrouwen meer in de gevestigde partijen. Zij durven elkaar niet meer kritisch aan te spreken. Het zijn allemaal vriendjes. De mensen om wie het gaat, worden niet gehoord. Totdat ik Thierry ontmoette twee jaar geleden. Sindsdien ben ik een trouwe bezoeker van bijeenkomsten en sponsor van de partij. Wat Thierry zegt, is mijn hart." Dat gevoel had de ondernemer uit Reeuwijk niet meer sinds Pim Fortuyn. Maar hoe de LPF en de Leefbaren nu andere partijen uitsluiten, bevalt hem niet.
Veel leden vinden het vervelend dat zij in de rechts-populistische hoek worden geduwd. Zij noemen FvD eerder realistisch of menselijk. Een partij waarbij een keer een fout maken mag. Een vrouw met een brede lach op haar gezicht grapt: "Ik heb gewoon pijn in mijn mondhoeken van het lachen."
De paar honderd aanhangers, die vanuit het hele land komen, moesten bij binnenkomst door beveiligingspoortjes. Ook tassen werden grondig nagekeken.

EERSTE KAMER

Nieuwkomer Forum voor Democratie is de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen, die ook de samenstelling van de senaat bepalen. De partij wordt meteen de op-een-na grootste en de regeringscoalitie verliest daardoor haar meerderheid in de Eerste Kamer.
Volgens een exitpoll van Ipsos in opdracht van de NOS daalt het aantal zetels van de vier regeringspartijen van 38 naar 31. Zij zullen op zoek moeten naar steun van andere partijen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.