Onzichtbaar in de campagne, nu in de spotlight: FvD-lijsttrekker Weyers noemt uitslag "onwerkelijk"

ZEIST - Ze voerden vooral campagne op eigen bijeenkomsten en online. En lijsttrekker Wouter Weyers was zelfs volledig onzichtbaar in de media. Maar het bleek goed uit te pakken, want Forum voor Democratie heeft deze verkiezingen een grote overwinning geboekt.
"Het voelt bijna onwerkelijk", zegt Weyers tijdens de verkiezingsavond van zijn partij in Zeist. Het is de eerste keer dat hij voor de microfoon van RTV Utrecht verschijnt. "Maar we zijn erg blij dat het gelukt is."

VERPLETTERENDE INDRUK

De partij maakt een verpletterende indruk als nieuwkomer bij de Provinciale Statenverkiezingen. In vrijwel alle gemeenten staat Forum voor Democratie in de top drie van partijen met de meeste stemmen. En dat terwijl ze in de aanloop naar de verkiezingen vrijwel onzichtbaar waren. Er was geen verkiezingsprogramma, ze deden niet mee aan debatten en lijsttrekker Wouter Weyers wilde niet vertellen over zijn plannen met de provincie.
"We hebben onze campagne heel erg met bijeenkomsten en online gedaan. En daar moeten natuurlijk wat keuzes in worden gemaakt, en dat heeft zich uitbetaald", zegt hij daar over. Als hem gevraagd wordt naar de standpunten van de partij, komt hij met drie pijlers: het klimaatakkoord, het beheersen van de migratiestromen en het herstellen van de koopkracht.

COALITIEONDERHANDELINGEN

Nu de partij zoveel stemmen binnen heeft weten te slepen, lijkt het aannemelijk dat Forum voor Democratie een rol gaat spelen bij de komende coalitieonderhandelingen. "Wij staan open voor samenwerking met alles en iedereen", zegt Weyers. "Maar het landschap laat zich nog niet helemaal overzien. Morgenochtend weten we meer."
Of de aanslag van afgelopen maandag invloed heeft gehad op de verkiezingen, durft Weyers niet te zeggen. "Dat moeten we eigenlijk nader analyseren. Maar wat je in ieder geval wel ziet, ik vermoed dat dat er wel sterk mee te maken heeft, is dat de opkomst in de stad Utrecht flink groter is geweest van vier jaar geleden. Dat kan niet anders zijn, dat het daar ook mee te maken heeft. Maar in welke richting, dat gaan we nog zien."
Wouter Weyers van Forum voor Democratie noemt de verkiezingsuitslag onwerkelijk

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.