Forum voor Democratie vanuit het niets op 6 zetels in provincie Utrecht, GroenLinks de grootste

Forum voor Democratie vierde feest in theater Figi in Zeist.
Forum voor Democratie vierde feest in theater Figi in Zeist. © ANP
PROVINCIE UTRECHT - Forum voor Democratie is de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen. In de provincie Utrecht is de nieuwkomer met 6 zetels de derde partij, achter GroenLinks en de VVD die 8 zetels hebben.
In Zuid-Holland en Flevoland is Forum de nummer 1, in Gelderland net niet. In de Eerste Kamer is de partij vanuit het niets de grootste geworden op basis van het aantal stemmen. Het levert Forum voor Democratie 12 zetels op, net zoveel als de VVD.
In twee Utrechtse gemeenten kwam de partij als grootste uit de bus: in Vijfheerenlanden en in Nieuwegein. In veel gemeenten eindigde Forum op de tweede plaats. De Utrechtse lijsttrekker van de partij is Wouter Weyers. Hij noemde de uitslag gisteravond op RTV Utrecht "onwerkelijk".
Landelijk voorman Thierry Baudet speecht in theater Figi in Zeist

GROENLINKS EN VVD HET GROOTST

GroenLinks is nipt de grootste partij in de Provinciale Staten van Utrecht. Lijsttrekker Huib van Essen ziet zijn partij verdubbelen van 4 naar 8 zetels. GroenLinks is verwikkeld in een nek-aan-nekrace met de VVD. Deze partij verliest een zetel en komt ook uit op acht zetels in de Utrechtse Staten, maar met minder stemmen. Het gaat om een verschil van ruim 4.000 stemmen.

DE ANDERE PARTIJEN

Grote verliezer in Utrecht is D66. De partij gaat van 9 naar 5 zetels. De PVV halveert en houdt twee zetels over. Het CDA verliest een zetel en komt op 5, de PvdA verliest eveneens een zetel en komt op 4. De ChristenUnie komt op 4 (+1) en de Partij voor de Dieren op 2. De SGP verliest een zetel en komt op 1. De SP verliest twee zetels en komt op 2 zetels. 50Plus behoudt 1 zetel. Nieuwkomer DENK staat na 96,6 procent van de getelde stemmen op 1 zetel. U26 Gemeenten behaalde geen zetel.
De uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen in Utrecht
De uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen in Utrecht © RTV Utrecht

UTRECHT EN AMERSFOORT

GroenLinks is de grote winnaar in Utrecht en Amersfoort, de twee grootste gemeenten in de provincie. In Utrecht behaalde de partij ruim een kwart van de stemmen, in Amersfoort 17 procent.

OPKOMST

Het opkomstpercentage voor de Provinciale Statenverkiezingen is 60 procent. Dat is aanzienlijk meer dan vier jaar geleden. Landelijk is ongeveer 56 procent van alle kiezers gaan stemmen. Dat is bijna 10 procentpunt meer dan in 2015. In 2011 lag de opkomst ongeveer even hoog als dit jaar.
Hoe uw gemeente heeft gescoord, ziet u hieronder:

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.