GroenLinks wil Bram van Ojik als formateur

© C Mon, Wikipedia
PROVINCIE UTRECHT - GroenLinks wil Bram van Ojik als formateur. Dat zei lijsttrekker Huib van Essen vanmorgen op Radio M Utrecht. GroenLinks kwam als grootste uit de bus in onze provincie: "Het is een geweldige uitslag."
"Wij hoopten te verdubbelen in aantal zetels en dat is ook waarheid geworden", zei een tevreden Van Essen. Ook vertelde hij dat de VVD zijn partij inmiddels ook als winnaar ziet: "Ik kreeg net een appje van André van Schie, waarin hij ons feliciteerde."
GroenLinks is nipt de grootste partij in Provinciale Staten van Utrecht. De partij gaat van 4 naar 8 zetels. GroenLinks is verwikkeld in een nek-aan-nekrace met de VVD. De partij van Van Schie verliest een zetel en komt ook uit op acht zetels in de Utrechtse Staten, maar met ruim 4.000 minder stemmen.
Daarnaast heeft Forum voor Democratie dus een grote overwinning behaald. Het stemgedrag in 26 Utrechtse gemeenten leidt ertoe dat de nieuwkomer de derde partij wordt in Provinciale Staten met 6 zetels.

FORUM VOOR DEMOCRATIE

Van Essen wil best met de lijsttrekker van Forum voor Democratie om tafel, om een eventuele samenwerking te bespreken: "Ik heb mijn collega's van die partij alleen nog niet kunnen ontmoeten, maar ik maak graag kennis, alles ligt open. Wel gaat mijn voorkeur uit naar een zo progressief mogelijke coalitie."
Hij noemt de overwinning voor zijn partij 'ongelooflijk mooi en historisch', helemaal na de 'bewogen week', die vooral de inwoners van Utrecht achter de rug hebben, na het schietincident van maandag: "Ik vind het heel hoopvol dat inwoners van Utrecht de verbinding met elkaar ook op deze manier laten zien. Dat zie ik als een belangrijke opgave voor ons, om dat een vervolg te geven."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.