Maatregelen vanwege chroom-6 in bruggen provincie Utrecht

Cronenburgherbrug in Loenen aan de Vecht.
Cronenburgherbrug in Loenen aan de Vecht. © petershotnews.nl
PROVINCIE UTRECHT - De provincie Utrecht neemt maatregelen om eventueel gevaar bij werkzaamheden aan bruggen met chroom-6 te voorkomen.
Begin dit jaar werd bekend dat het kankerverwekkende metaal is gevonden op een slagboom van de Cronenburgherbrug in Loenen aan de Vecht, op een tandwiel bij de Geerbrug in Wilnis, een signaallicht op de Eembrug (voor fietsers) in Eembrugge en op een signaallicht bij de Nieuwe Weteringbrug in Nieuwersluis. Drie andere onderzochte bruggen bleken geen chroom-6 te bevatten.
Chroom-6 is een metaal, dat verwerkt in verf, metalen oppervlakten beschermt tegen roest. Als het in het lichaam terecht komt, kan het onder andere kanker veroorzaken. Er is volgens de provincie geen gevaar voor (vaar)weggebruikers of omwonenden van de genoemde vier bruggen of andere constructies. "Gezondheidsrisico's kunnen pas ontstaan bij de uitvoering van werkzaamheden, zoals stralen, schuren, slijpen, zagen of verhitten."
Er zijn volgens de provincie Utrecht tot nu toe geen signalen dat provinciale medewerkers gezondheidsklachten hebben omdat ze in het (verre) verleden chroom-6-houdende verf hebben aangebracht of omdat ze bij onderhoudswerk aan stof met chroom-6 zijn blootgesteld. "Oud-medewerkers die zich zorgen maken kunnen zich wenden tot hun huisarts. Als die een verband vermoedt tussen klachten en het arbeidsverleden dan kan de (oud-)medewerker contact opnemen met de bedrijfsarts van de provincie."
De bewuste onderdelen van de vier bruggen zijn meer dan twintig jaar oud en destijds kant en klaar ingekocht. "Ze werden geschilderd en geleverd door opdrachtnemers. Wie dat waren, valt niet meer te achterhalen. Bij de overige onderdelen van de zeven onderzochte bruggen is niets gevonden", laat de provincie weten. De provincie Utrecht sluit niet uit dat in het (verre) verleden ook chroom-6-houdende verf is gebruikt op (onderdelen van) andere stalen constructies dan alleen op beweegbare bruggen. Het zou mogelijk ook aangebracht kunnen zijn op (kant-en-klaar aangeleverde) onderdelen van vaste bruggen, installaties van het trambedrijf, lichtmasten, geluidsschermen of verkeerslichten.
Voortaan laat de provincie altijd voorafgaand aan onderhoudswerkzaamheden eerst onderzoek uitvoeren bij stalen constructies. Het resultaat geeft de provincie door aan de opdrachtnemer. "Die is wettelijk verplicht om bij werkzaamheden adequate beschermingsmaatregelen te nemen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.