Tramschutter verdacht van moord met terreuroogmerk, hij handelde waarschijnlijk alleen

© ANP
UTRECHT - De 37-jarige Gökmen Tanis, die is opgepakt voor het schietincident in de tram op het 24-Oktoberplein in Utrecht, wordt voorlopig verdacht van drie strafbare feiten. Het gaat om meervoudige moord c.q. doodslag met een terroristisch oogmerk, poging daartoe en bedreiging met een terroristisch oogmerk. Morgen wordt Tanis voorgeleid aan de rechter-commissaris en wordt een beslissing genomen over de voorlopige hechtenis.
Het onderzoek is nog in volle gang, laat het Openbaar Ministerie weten. Er is nog altijd niets gebleken van een relatie tussen de verdachte en de slachtoffers.

GEEN HULP BIJ SCHIETINCIDENT

Het onderzoek heeft inmiddels ook aanwijzingen opgeleverd dat de verdachte tijdens het schietincident geen hulp van andere personen heeft gehad. Onderzocht wordt nog of de 40-jarige verdachte die dinsdag is aangehouden mogelijk een ondersteunende rol heeft gehad buiten het schietincident om.

MOTIEF

"Verder wordt onderzocht of Tanis heeft gehandeld vanuit enkel een terroristisch motief, of dat zijn handelen voortkwam vanuit persoonlijke problematiek in combinatie met een geradicaliseerd gedachtengoed", aldus het OM.
Het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) zal onderzoek doen naar de persoonlijkheid van verdachte.
Bij de aanslag in de tram vielen maandag drie doden en drie zwaargewonden. In de hectiek die direct na het schieten ontstond, raakten voor zover bekend ook nog vier mensen lichtgewond doordat zij bijvoorbeeld kwamen te vallen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.