Stille tocht vrijdag live op RTV Utrecht

De herdenkingsplek op het 24 Oktoberplein.
De herdenkingsplek op het 24 Oktoberplein. © RTV Utrecht / Dennis van Ommeren
UTRECHT - RTV Utrecht zendt de stille tocht vanwege de dodelijke aanslag op het 24 Oktoberplein vrijdag live uit op radio en tv. De uitzending begint om 18.30 uur.
Het initiatief, dat wordt ondersteund door de gemeente, begint rond 19.00 uur vanaf het Jaarbeursplein. Vanaf 18.30 uur wordt er verzameld. Er worden een aantal toespraken gegeven, gevolgd door een minuut stilte. Deelnemers wordt gevraagd witte of rode bloemen mee te nemen, de kleuren van de Utrechtse vlag.

ROUTE

De stille tocht volgt de route van de tram tot aan de herdenkingsplek bij het 24 Oktoberplein. Hier kan iedereen bloemen neerleggen. Daarna kunnen deelnemers teruglopen naar het plein of hun eigen weg gaan.
Het advies is om lopend of met de fiets of het openbaar vervoer te komen. De bussen worden wel omgeleid en het tramverkeer ligt stil. Meer informatie hierover is te vinden bij vervoerder U-OV.

HEEL DRUK

"We verwachten veel mensen", stelt de gemeente. "Gemeente en politie bereiden de stille tocht zorgvuldig voor en doen er alles aan om het in goede banen te leiden. Tijdens de tocht zijn er mensen van politie, Toezicht en Handhaving en verkeersregelaars aanwezig."

WEGAFSLUITINGEN

De wegen die op de route uitkomen worden vanaf ongeveer 18.00 tot 21.00 uur afgesloten voor het verkeer.
Het gaat om:
- Westplein
- Graadt van Roggenweg
- 24 Oktoberplein
- Meernbrug
- Afrit 8 (A2) Utrecht Centrum, Kanaleneiland, Langerak, De Meern, Jaarbeurs
Als het lukt komen er mensen met fakkels langs de route te staan en zanger Martin van Doorn heeft toegezegd om aan het einde van de tocht te zingen bij de om op het plein. "We doen het voor de nabestaanden en de slachtoffers, maar ook voor de hulpverleners om hen te bedanken dat ze zo goed hebben gereageerd", zei initiatiefneemster Samantha van Dort gisteren tegen RTV Utrecht.

BURGEMEESTER

Burgemeester Jan van Zanen is ook van plan mee te lopen. "Ik merk aan alles dat het enorm leeft in de stad", liet hij gisteren weten. "Mensen willen tot uiting brengen dat ze meeleven."
Vrienden van de omgekomen Roos Verschuur (19) uit Vianen komen vanuit Nieuwegein, waar Roos op school zat, naar het 24 Oktoberplein om daar stil te staan bij haar overlijden. Ze waren eerst van plan aanstaande zondag een herdenking voor haar te houden, maar dat stuitte op organisatorische moeilijkheden

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.