RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Kieskompas meest gebruikte stemhulp

PROVINCIE UTRECHT - Het Kieskompas dat samen met RTV Utrecht is gemaakt voor de provinciale verkiezingen is door ruim 190.000 mensen geraadpleegd. Dat komt neer op 20 procent van de Utrechters die mochten stemmen.

Daarmee is het van alle Kieskompassen verreweg de meest gebruikte stemhulp. In zes provincies was er een Kieskompas.

Het Kieskompas is opgericht door politicoloog André Krouwel. De stellingen waren voor deze verkiezingen samen met RTV Utrecht bedacht. De belangrijkste thema's waren woningbouw, mobiliteit en duurzaamheid.

ONDERZOEK
Mensen maken bij lokale verkiezingen graag gebruik van een stemhulp, bleek eerder uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. Kiezers hebben weinig kennis van zaken en daarom is een stemhulp op internet een belangrijk informatiemiddel. Veel mensen geven ook aan gebruik te maken van een stemhulp om te checken of ze nog steeds dezelfde ideeën hebben als hun favoriete partij.

BEWIJS LEVEREN
De partijen hebben bij elke stelling hun positie ingevuld en bewijs geleverd dat hun positie klopt. Een partij kan bijvoorbeeld zeggen voor windmolens te zijn, maar dan moet de partij ook kunnen laten zien dat dit in hun verkiezingsprogramma staat of dat ze in de Staten voor windmolens hebben gestemd.

Alle partijen hebben meegewerkt aan het Kieskompas, behalve Forum voor Democratie.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -