Ook hogere opkomst bij waterschapsverkiezingen, geen grote politieke verschuivingen

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - De waterschapsverkiezingen van gisteren trokken een opvallend hoge opkomst. Voor alle vier de waterschappen in deze regio werd vaker een stem uitgebracht dan bij de vorige verkiezingen. Tot grote politieke verschuivingen leidde dat overigens niet.
Donderdag druppelden in de loop van de dag de eerste voorlopige uitslagen van de verkiezingen binnen. Stembureaus hebben zich gisteren na het sluiten van de stembussen in eerste instantie gericht op het zo snel mogelijk tellen van de stembiljetten voor de Provinciale Staten. Daarna volgden de waterschappen.
Hieronder staan per waterschap de uitkomsten van de verkiezingen. Het gaat om een voorlopige uitslag. Pas komende maandag wordt de definitieve uitslag verwacht.

STICHTSE RIJNLANDEN

In Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is Water Natuurlijk de grootste partij gebleven. De afgelopen jaren had de partij 6 van de in totaal 23 zetels. Na gisteren zijn dat er nu 7. VVD levert een zetel in en komt uit op 3 zetels, net als CDA, PvdA en Partij voor de Dieren.
Waterschap@inwonersbelangen, ChristenUnie en de Algemene Waterschaps Partij blijven op 1 zetel staan. Nieuwkomer 50PLUS wist 1 zetel te veroveren. De SGP lukte het niet om een zetel te bemachtigen.
Van de kiesgerechtigden in het gebied van De Stichtse Rijnlanden bracht 55,5 procent een stem uit. Vier jaar geleden was dat nog 47 procent.

AMSTEL GOOI EN VECHT

De VVD is na gisteravond de grootste partij in het bestuur van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. De partij staat - net als voor de verkiezingen - op 5 zetels. PvdA verloor bij de verkiezingen 1 zetel en komt nu uit op 4, net als Water Natuurlijk en Partij voor de Dieren. Het CDA en De Groenen komen allebei uit op 2 zetels, 50PLUS en ChristenUnie eindigen op 1 zetel. De Socialistische Waterschapsvereniging zat voor de verkiezingen nog in het waterschapsbestuur met 1 zetel maar uit de voorlopige uitslag blijkt de partij die zetel te moeten inleveren.
De opkomst onder kiesgerechtigden was bij Amstel, Gooi en Vecht 48,3 procent. Vier jaar geleden ging 41,1 procent nog naar de stembus. Volgens het waterschap kwamen de meeste stemmen uit de gemeente De Bilt: 65,8 procent van de kiesgerechtigden uit die gemeente gingen naar de stembus. In Amsterdam was de opkomst het laagst: 43,9 procent.

VALLEI EN VELUWE

Ook bij Waterschap Vallei en Veluwe is de VVD de grootste partij na de verkiezingen. De partij haalde er 4 zetels. CDA, CU, Water Natuurlijk volgen met elk 3 zetels. PvdA, SGP, Lokaal Waterbeheer, AWP en 50PLUS bemachtigden er allen 2. Voor VSP eindigde de avond met 0 zetels.
Vallei en Veluwe had van alle waterschappen in deze regio de hoogste opkomst. 58,19 procent van de kiesgerechtigden ging naar de stembus. Vier jaar geleden was dat nog 49,95 procent.

RIVIERENLAND

Tot slot Waterschap Rivierenland. Daar behaalden CDA en Water Natuurlijk elk 4 zetels. Het CDA zat voor de verkiezingen al op dat aantal, Water Natuurlijk wist er eentje bij te krijgen. De PvdA en VVD bleven gelijk en houden allebei hun 3 zetels. SGP, Partij voor de Dieren en 50PLUS kwamen uit op 2 zetels. Het grootste verlies was voor AWPenLRR niet politiek, wel lokaal: de partij verloor 2 zetels en houdt er nog 1 over.
Ongeveer 53 procent van de kiesgerechtigden bracht een stem uit in het werkgebied van Rivierenland. Vier jaar geleden was dat ruim 45 procent.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.