Utrechtse gemeenteraad herdenkt slachtoffers 24 Oktoberplein

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - Burgemeester Jan van Zanen is trots op de veerkracht van de stad. Dat zei hij vanmiddag bij een extra raadsbijeenkomst. Daarin stond de Utrechtse gemeenteraad stil bij het drama op het 24 Oktoberplein. Van Zanen riep iedereen op om morgenavond mee te lopen in de stille tocht die gehouden wordt voor de slachtoffers van de aanslag op de tram. Mensen worden gevraagd rode of witte bloem mee te nemen, de kleuren van de stad. Ook lampjes zijn welkom.
De gemeenteraad hield tijdens de bijeenkomst een moment van stilte ter nagedachtenis van de slachtoffers. Ook stond hij stil bij de veerkracht van de stad. "Dat onze inwoners de volgende dag gewoon weer in de tram zijn gestapt, is misschien wel het krachtigste bewijs dat we ons niet laten kennen, dat we ons niet laten intimideren door geweld. Ondertussen blijft het besef dat een ieder van ons in die tram had kunnen zitten en dat drie mensen afgelopen maandag zijn achtergebleven in die tram."

COMPLIMENTEN VOOR VAN ZANEN

De voltallige raad was aanwezig, evenals fractiemedewerkers en het college. Plaatsvervangend voorzitter Pepijn Zwanenberg van GroenLinks zei in een korte speech bewondering te hebben voor het optreden van de burgemeester.
"Vanaf de tragische gebeurtenissen van afgelopen maandag waren niet alleen de hulp- en veiligheidsdiensten in hoogste staat van paraatheid maar heeft ook u, burgemeester, zich onvermoeibaar ingezet. Dat deed u zorgvuldig, voortvarend en betrokken. Terwijl we leefden tussen hoop en vrees, terwijl Utrecht haar adem inhield, stond u klaar voor onze stad en inwoners. En daarvoor wil ik namens ons allen heel hartelijk danken."
De burgemeester verwees nog naar de aanslag vorige week in Nieuw-Zeeland. "Vorige week vrijdag ging de vlag voor het stadhuis halfstok, vanwege een verschrikkelijke gebeurtenis in Nieuw-Zeeland aan de andere kant van de wereld. Drie dagen later kwam het geweld heel dicht bij. Opeens gingen de beelden die we van elders zagen, ver van ons vandaan, over ons eigen Utrecht."

WEERZINWEKKENDE DAAD

De burgemeester sprak heel beeldend en dat maakte indruk op zijn toehoorders. "Onschuldige mensen werden beschoten, vermoord, een weerzinwekkende en onbegrijpelijke daad van geweld. De beelden die daarop volgden, hebben op velen diepe indruk gemaakt. Beelden van zwaarbewapende eenheden, tientallen ambulances en trauma- en politie helikopters die boven het 24 Oktoberplein cirkelden. Ondertussen verschool de Domstad zich met ingehouden adem achter de voordeur, terwijl onze politiemensen op volle kracht zochten naar de verdachten."
Van Zanen had ook nog een compliment voor de inwoners van zijn stad. "Tegelijkertijd heb ik grote bewondering voor de rustige en kalme reactie van onze inwoners."

STILLE TOCHT TE VOLGEN BIJ RTV UTRECHT

De stille tocht wordt morgenavond live uitgezonden op radio en televisie bij RTV Utrecht. De uitzending begint om 18.30 uur. De tocht zelf start om 19.00 uur op het Jaarbeursplein. Vanaf daar wordt er gelopen naar het 24 Oktoberplein waar bloemen kunnen worden neergelegd.
Gemeenteraad Utrecht neemt minuut stilte

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.