"Volkert, waar ben je?" schreef UU-docent op Facebook, nu wordt hij met de dood bedreigd

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Een docent van de Universiteit Utrecht ontvangt doodsbedreigingen nadat hij gisteren op Facebook reageerde op de verkiezingswinst van Forum voor Democratie. Hij schreef in zijn bericht: "Volkert, waar ben je?", een verwijzing naar de moordenaar van politicus Pim Fortuyn.
Het bericht is inmiddels van zijn Facebookpagina verwijderd en vervangen door een excuusbericht. Daarin schrijft de docent dat hij in het heetst van de verkiezingsstrijd een opmerking plaatste die hij niet letterlijk zo bedoelde. "Ik meende niet wat ik zei, en neem er met klem afstand van. Ook bied ik mijn excuses aan aan iedereen die deze opmerking gekwetst heeft."
Ondanks de excuses, wordt de Utrechter inmiddels belaagd op zijn Facebookpagina. Onder het excuus-bericht zijn in vier uur tijd meer dan zevenhonderd reacties geschreven. Allemaal mensen die hem niet kennen, laten daar hun onvrede over het eerdere berichtje weten.

DOODSBEDREIGINGEN

"Als ik je werkgever was, zou ik je nu ontslaan", komt herhaaldelijk voorbij. Ook geven tientallen mensen aan dat ze aangifte tegen hem doen vanwege haatzaaien. Maar de docent wordt ook uitgescholden en met de dood bedreigd.
"Ik hoop van harte dat het jouw overkomt dat er eentje opstaat en jouw neer legt" en "mag zo hopen dat ze je kapot schoppen", staat er bijvoorbeeld. Of: "Je zal in stukken gescheurd worden vies vuil uitschot". Een ander beschrijft de docent, liggend in een plas bloed op het plein voor de universiteit. "Slaap lekker. Dikke kus des doods, van een FVD stemmer", staat erbij.

REACTIE UNIVERSITEIT

De Universiteit Utrecht laat in een reactie weten het bericht van de docent verwerpelijk te vinden. "Wij nemen daar nadrukkelijk afstand van en gaan in gesprek met de betreffende medewerker."
Een woordvoerder zegt dat er ook mensen hebben gebeld en gemaild met de universiteit om een klacht in te dienen tegen de docent. Zij krijgen later nog een reactie van de universiteit.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.