Vijfheerenlanden staat stil bij aanslag in Utrecht

Burgemeester Jan Pieter Lokker tekent condoleanceregister
Burgemeester Jan Pieter Lokker tekent condoleanceregister © RTV Utrecht
VIJFHEERENLANDEN - De gemeenteraad van Vijfheerenlanden heeft gisteravond stilgestaan bij de aanslag van afgelopen maandag in Utrecht. Bij het schietincident zijn drie mensen om het leven gekomen. Eén van hen was de 19e jarige Roos Verschuur uit Vianen.
Burgemeester Jan Pieter Lokker opende de vergadering het aandacht voor het incident en het leed dat dat heeft veroorzaakt. "We hebben nadrukkelijk het verdriet benoemd van de nabestaanden van het slachtoffer uit onze gemeente. Het verdriet van haar moeder, oudere zus, haar vader en van familie en verwanten."

TROTS

Ook gemeenteraadsleden hebben zich uitgesproken over de aanslag. Lokker "We staan als raad en gemeenschap naast de familie en willen hen steun verlenen daar waar het mogelijk is. De vergadering kreeg als geheel een bijzondere klank waardoor het ver boven het politieke uitsteeg. Daar ben ik buitengewoon trots op.
"Dico Baars van de ChristenUnie vertelt "Het is een tragisch incident, een schietpartij die die onverwacht veel impact heeft gehad in de samenleving van Nederland en van Vijfheerenlanden." Ook bedankt hij de burgemeester voor zijn inzet en rol deze week. "U bent zichtbaar en wilt ook een duidelijke voortrekkersrol spelen en u vertegenwoordigd daarmee ons en onze gemeenschap."

VERDRIET

"Ik vind het moeilijk om hier te vanavond te staan" zegt Erik van Doorn van GroenLinks. "Ik voel verdriet over de aanslag van afgelopen maandag. In de stad die beschouw als mijn stad. In de stad waar ik ook elke twee weken in de Galgenwaard sta om de voetbalclub aan te moedigen. In de stad van gemoedelijkheid. Ik hou van die stad en het doet me pijn dat die stad nu voor een lange tijd een litteken met zich mee zal dragen."
Hanneke van der Leun, fractievoorzitter van de VVD wil ook uitgebreid stilstaan bij het verdriet. "Een inwoonster van onze gemeente is het slachtoffer van een laffe daad. Als je 19 bent, dan hoort de wereld aan je voeten te liggen, dan ben je vrij en sta je aan het begin om je leven te leven, je dromen te vervullen en de wereld te ontdekken. Dan hoort het niet dat iemand anders zomaar op een willekeurige maandagochtend de wereld stil legt en mensen vermoord." Ook zegt ze iets over de dader; "Wat heeft deze man gedacht toen hij de tram in stapte en zijn medepassagiers aankeek. Ik wil het niet weten, deze man verdient mijn aandacht niet. Hij heeft ons in het hart geraakt."

CONDOLEANCEREGISTER

In de drie gemeentehuizen in Meerkerk, Leerdam en Vianen is een condoleanceregister geopend voor de inwoners van Vijfheerenlanden. Volgens burgemeester Jan Pieter Lokker wordt hier veel gebruik van gemaakt. "Als ik afga op hoeveel mensen gebruik maken van de condoleanceregisters, dan kan ik wel constateren dat de hele gemeente op een enorme manier meeleeft."

STILLE TOCHT TE VOLGEN BIJ RTV UTRECHT

Vanavond wordt een stille tocht gehouden in Utrecht om de slachtoffers te herdenken. De tocht wordt vanavond live uitgezonden op radio en televisie bij RTV Utrecht. De uitzending begint om 18.30 uur. De tocht zelf start om 19.00 uur op het Jaarbeursplein. Vanaf daar wordt er gelopen naar het 24 Oktoberplein waar bloemen kunnen worden neergelegd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.