Oud-minister van Financiën Frans Andriessen (89) overleden

© ANP
UTRECHT - Voormalig minister van Financiën Frans Andriessen is overleden. De christendemocraat was in zijn politieke loopbaan ook lid van de provinciale Staten van Utrecht, lid van de Tweede en de Eerste Kamer en lid van de Europese Commissie. Andriessen was 89 jaar.
Andriessen werd op 2 april 1929 in Utrecht geboren als zoon van vakbondsleider en KVP-politicus Jan Andriessen. Hij studeerde rechten in zijn geboortestad.

POLITIEKE LOOPBAAN

Voor hij zijn politieke loopbaan begon was Andriessen directeur van een instituut voor de bouw. In 1958 werd hij voor de KVP in de Provinciale Staten van Utrecht gekozen.
Andriessen kwam in 1967 in de Tweede Kamer, nadat zijn vader het parlement had verlaten. Hij werd daar aanvankelijk woordvoerder volkshuisvesting. In 1971 werd hij fractievoorzitter. Dat bleef hij tot de samenvoeging in 1977 van KVP, ARP en CHU tot het CDA.

MINISTER

In 1977 werd Andriessen minister van Financiën in het eerste kabinet-Van Agt. Hij legde die functie in 1980 neer, omdat hij vond dat er meer moest worden bezuinigd dan de begroting aangaf. VVD-vicepremier Hans Wiegel weigerde hem daarin te steunen.
Daarna was Andriessen tot 1993 in drie termijnen Europees Commissaris voor handelspolitiek. Hij was daarna onder meer voorzitter van de commissie die een nieuwe koers voor het CDA moest uitzetten na een zware verkiezingsnederlaag in 1994. Andriessen bleef tot op hoge leeftijd actief voor de christendemocratische beweging.

ONDERSCHEIDINGEN

Andriessen ontving in zijn leven een groot aantal Nederlandse en buitenlandse onderscheidingen, waaronder Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en het Grootkruis in de Orde van Oranje Nassau. Hij had nevenfuncties bij onder meer de Universiteit Utrecht en de Katholieke Theologische Hogeschool.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.