Tenniscoach in hoger beroep veroordeeld tot 20 jaar cel voor moord op Koen Everink

© RTV Utrecht
BILTHOVEN - Voormalig tenniscoach Mark de J. is in hoger beroep veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor de moord op de Bilthovense zakenman Koen Everink en diefstal van diens peperdure IWC-horloge. Dat is twee jaar meer dan de straf van 18 jaar die de rechtbank in Utrecht De J. vorig jaar oplegde. De advocaat-generaal had namens het openbaar ministerie ook al een celstraf van 20 jaar geëist.
Het hof hecht geen waarde aan de alternatieve verklaringen die De J. gedurende het proces heeft opgeworpen. Dat hij door de echte daders ontvoerd zou zijn, is een compleet verzonnen verhaal, oordeelden de rechters. De verdachte was overigens zelf niet bij het arrest aanwezig, hij werd vertegenwoordigd door advocaat Pieter Hoogendam.
Het gerechtshof besliste ook dat er geen extra sporen- en dna-onderzoek nodig is. Met behulp van nieuwe onderzoektechnieken zou de betrokkenheid van anderen aangetoond kunnen worden, stelt de verdediging. Maar het gerechtshof is het met het OM eens dat de eerdere dna-onderzoeken naar behoren zijn verricht.

24 MESSTEKEN

Koen Everink werd drie jaar geleden, op 3 maart 2016, vermoord in zijn villa in Bilthoven. Zijn lichaam werd 's ochtends gevonden in de keuken door zijn dochtertje, die alleen in huis was. Everink bleek met zeker 24 messteken om het leven te zijn gebracht. Al snel kwam Mark de J. in beeld als verdachte. Hij was de avond ervoor bij de zakenman op bezoek geweest en had een grote gokschuld bij hem.
De J. hield tijdens het hoger beroep vol dat hij onschuldig is. Hij zou na zijn bezoek aan Everink in zijn eigen auto zijn vastgehouden door mannen die Everink zouden hebben vermoord en hem de schuld wilden geven. Om dat te kunnen bewijzen pleit zijn advocaat Hoogendam al langer tevergeefs voor extra onderzoek, onder meer naar niet geïdentificeerde dna-sporen.

DOOR PROCEDEREN

Het openbaar ministerie heeft altijd gezegd het verweer van de tenniscoach volstrekt ongeloofwaardig te vinden. Mark de J. zou hebben geprobeerd het onderzoek te dwarsbomen en valse informatie in het dossier te krijgen. "Door op geen enkele manier verantwoordelijkheid te nemen voor wat hij heeft gedaan, blijven veel vragen voor de nabestaanden onbeantwoord", sprak de advocaat-generaal.
Advocaat Hoogendam heeft al meerdere malen laten weten desnoods door te procederen tot aan de Hoge Raad en het Europese Hof. Of de verdediging nu in cassatie gaat bij de hoogste Nederlandse rechter, kon Hoogendam nog niet zeggen. Hij gaat eerst het 45 pagina's tellende vonnis bestuderen en overlegt daarna met zijn cliënt.
Tenniscoach in hoger beroep veroordeeld tot 20 jaar cel voor moord Koen Everink

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.