RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

LIVEBLOG: Verbroedering op 24 Oktoberplein na stille tocht in Utrecht

1/17
UTRECHT - Vier dagen na de aanslag op het 24 Oktoberplein in Utrecht, liepen mensen vanavond een stille tocht ter nagedachtenis van de slachtoffers. Lees alle ontwikkelingen terug in dit liveblog.

Het initiatief, dat wordt ondersteund door de gemeente, is rond 19.00 uur begonnen vanaf het Jaarbeursplein. Jan van Zanen heeft een toespraak gegeven, gevolgd door een minuut stilte. Deelnemers is gevraagd witte of rode bloemen mee te nemen, de kleuren van de Utrechtse vlag. De stoet volgde daarna de route van de tram tot aan de herdenkingsplek bij het 24 Oktoberplein.

20.28 uur    Live-uitzending en liveblog voorbij


Het live-verslag van de stille tocht op RTV Utrecht is voorbij. Dit liveblog stopt nu. Volg voor het laatste nieuws onze website.

Jan van Piekeren en Johan Fransen brachten in UVandaag een ode aan de slachtoffers


20.25 uur    Reactie minister-president


Heel indrukwekkend en emotioneel."
Premier Mark Rutte


20.20 uur    Minuut stilte in TivoliVredenburg


De culturele sector stond vanavond ook even stil bij de gebeurtenissen van maandag.


20.14 uur    Toeschouwers op fly-over


De wegafsluiting van onder meer de afrit van de A2, biedt mensen de kans om alles vanaf de fly-over boven het 24 Oktoberplein te volgen. Waar normaal de automobilisten de stad binnenkomen, kijken ze nu uit over de herdenking.

20.09 uur    Mensenmassa


Nog steeds komen er mensen aan bij de herdenkingsplek.


 Op het 24 Oktoberplein. Op het 24 Oktoberplein. | Foto: RTV Utrecht / Carmen Nelissen

20.01 uur    Utrecht-fans en moslims


Fans van FC Utrecht en de afvaardiging van de moskee in Kanaleneiland vormen samen één groep op het 24 Oktoberplein. Ze tonen hun spandoeken, boven elkaar. "We love you Utrecht, we do!", scanderen de supporters.

Een woordvoerder van de fans: "Ik denk dat we laten zien dat Utrecht één stad is. Je hebt wijken waar voornamelijk moslims wonen. Je hebt wijken waar voornamelijk Hollandse jongens wonen. Maar dat maakt niks uit. (...) Dat komt samen, dan zie je ook dat het iets doet met álle mensen."


 Twee spandoeken, één Utrecht. Twee spandoeken, één Utrecht. | Foto: RTV Utrecht / Michael Jonker

19.59 uur    Irene uit Blokker


Irene kwam helemaal uit het Noord-Hollandse Blokker om mee te lopen, vertelt ze aan verslaggever Anne-Marie Verhagen. "Indrukwekkend. Een grote menigte. We stonden achter bij het podium. Toen we gingen lopen zagen we bij de Jaarbeurs het hele veld volstaan. Bizar."


19.55 uur    "Mijn vrouw op dezelfde halte afgezet"


Een buurtbewoner van Kanaleneiland, die vanuit zijn huis praktisch uitkijkt op het 24 Oktoberplein, laat live in de uitzending weten waarom de aanslag hem zo raakt.

Ik heb mijn vrouw, twee uur voordat het gebeurde, op dezelfde halte afgezet. Dan komt het vreselijk dichtbij."
Buurtbewoner Kanaleneiland

19.46 uur    Moslimgemeenschap loopt nogmaals


Leden van de moskee Sayidina Ibrahim in Kanaleneiland lopen voor de tweede keer vandaag naar het 24 Oktoberplein, met een spandoek dat oproept tot vrede. Na het vrijdagsgebed van 14.00 uur vanmiddag deden ze dat ook al.

 Moslimgemeenschap met spandoek. Moslimgemeenschap met spandoek. | Foto: RTV Utrecht / Carmen Nelissen

19.41 uur    Van Zanen op 24 Oktoberplein


De kop van de stoet komt aan op het 24 Oktoberplein. Talloze mensen leggen rode en witte bloemen bij de herdenkingsplek. Ook worden er kaarsjes aangestoken.

19.39 uur    Gemeente: 16.000 deelnemers


Een woordvoerder van de gemeente Utrecht laat weten dat er op dit moment zelfs 16.000 mensen meelopen in de stille tocht.

19.27 uur    Supporters FC Utrecht19.18 uur    Saamhorigheid op het Jaarbeursplein19.16 uur    "8000 deelnemers"


Volgens het ANP zijn er naar schatting 8000 deelnemers. Zij lopen een 2 kilometer lange tocht die leidt naar het 24 Oktoberplein, waar de schietpartij maandag plaatsvond. Daar kunnen bloemen worden neergelegd bij de gedenkplaats die op dat plein is ingericht. In de tocht lopen premier Mark Rutte en burgemeester Jan van Zanen van Utrecht mee en ook burgemeester Femke Halsema van Amsterdam, de Haagse burgemeester Pauline Krikken en justitieminister Ferd Grapperhaus. Rotterdam wordt vertegenwoordigd door loco-burgemeester Bert Wijbenga.

19.12 uur    Stille tocht van start


De stoet komt in beweging. Duizenden mensen, velen met een rode of witte bloem, lopen in stilte richting het 24 Oktoberplein. Burgemeester Van Zanen loopt voorop.

 Van Zanen tijdens stille tocht Van Zanen tijdens stille tocht | Foto: ANP

19.09 uur    Martin van Doorn zingt


De Utrechtse volkszanger brengt een stemmige variant van 'Als de morgen nooit meer komt'

19.06 uur    Oranje leeft mee19.04 uur    Van Zanen spreekt


Burgemeester Jan van Zanen neemt het woord. Hij blikt terug op de gebeurtenissen van maandag: "Maandag was een dag van angst, woede en verdriet. Een dag die je nooit hoopt mee te maken en tegelijkertijd van grote saamhorigheid, compassie en medemenselijkheid. Het bewijs dat we elkaar in Utrecht vinden in tijden van nood. Uw betrokkenheid was overweldigend."

En hij blikt vooruit op de stille tocht: "Om de nabestaanden te steunen, om ons medeleven te tonen. En om te laten weten dat ook in Utrecht geen plaats is voor haat en geweld. Laten we vandaag maar ook morgen elkaar vasthouden."

Een minuut stilte volgt.

18.55 uur    Drukte op het Jaarbeursplein18.50 uur    Premier Mark Rutte is gearriveerd


De minister-president is aangekomen op het Jaarbeursplein.

18.47 uur    "Utrecht is altijd een sterke stad. We staan altijd samen."


Vertelt een inwoner van Kanaleneiland voor de microfoon van RTV Utrecht. Hij draagt een rode bloem bij zich.

18.43 uur    24 Oktoberplein


Ook op het 24 Oktoberplein verzamelen zich al een hoop mensen. Ze leggen een boeket op de grote stapel bloemen of steken een kaarsje aan.

 Het 24 Oktoberplein vanavond Het 24 Oktoberplein vanavond | Foto: RTV Utrecht / Robert Jan Booij

18.41 uur    Drukker en drukker


Verslaggever Peter Huting staat op het Jaarbeursplein: "Het wordt hier echt met de minuut drukker." Burgemeester Jan van Zanen is al gezien op het plein, premier Rutte zou nog onderweg zijn. De politie houdt vanavond rekening met tussen de 10.000 en 50.000 deelnemers.

18.37 uur    Scooterjongeren uit Nieuwegein


Een groep van ongeveer honderd jongeren is voornamelijk per scooter vanuit Nieuwegein naar het Jaarbeursplein gekomen. Ze kennen elkaar via een appgroep, en wilden graag hun steentje bijdragen aan de tocht. "We zien elkaar vandaag allemaal voor het eerst."

18.32 uur    Live-uitzending begonnen


RTV Utrecht doet via radio, tv en internet live verslag van de stille tocht. De uitzending is vanaf dit moment te bekijken via deze livestream.

18.28 uur    Op weg naar de stille tocht18.26 uur    Wegen afgesloten


Aan de westkant van de stad zijn meerdere toegangswegen afgesloten. Op afrit 8 van de A2 kunnen automobilisten alleen richting Leidsche Rijn rijden. In Utrecht zelf zijn het Westplein, de Graadt van Roggenweg/Weg der Verenigde Naties, de De Meernbrug en het 24 Oktoberplein zelf dicht. Naar verwachting duurt dit tot 21.00 uur.


18.15 uur    Op het Jaarbeursplein


Verslaggever Marc van Rossum du Chattel schat in dat er op dit moment zo'n duizend mensen zijn verzameld op het Jaarbeursplein, waar de stille tocht over een ruim half uur van start gaat. Politie is aanwezig, onder meer met paarden.

18.14 uur    Van Seumeren: "Alle menselijkheid verdwijnt"


Gisteravond speelde het Nederlands elftal de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Wit-Rusland. De KNVB besloot om de wedstrijd niet te laten beginnen met een minuut stilte. Het regende klachten in Zeist.

Frans van Seumeren, eigenaar van FC Utrecht, is witheet. "Regeltjes zijn heilig. Het zijn allemaal regelneven die er zitten. Er schijnt een protocol te zijn heb ik begrepen en dit viel niet binnen het protocol."

"Alle menselijkheid verdwijnt. Eén van de slachtoffers is notabene een jeugdtrainer van DESTO. Zijn kinderen zitten op voetbal", vervolgt de grootaandeelhouder. Hij loopt vanavond zelf mee in de stille tocht, samen met technisch directeur Jordy Zuidam, andere directieleden en mogelijk ook spelers van de club.

18.08 uur    #24Oktoberplein17.53 uur    UVandaag over aanslag en stille tocht


Uiteraard ging het vanavond in UVandaag over de nasleep van de tramaanslag. Naast burgemeester Jan van Zanen zat ook U-OV-directeur Gerrit Spijksma in de uitzending.

Ook ooggetuige Arjan Rolleman schuift aan, samen met zijn baas Pol Bekhuis. Rolleman werkt voor bouwbedrijf Wessels Rijssen en was op het moment van de aanslag bezig met een klus op het 24 Oktoberplein.

UVandaag in het teken van aanslag en stille tocht


17.41 uur    Trams in Utrecht rijden niet meer


Door de stille tocht zijn verschillende wegen aan de westkant van Utrecht afgezet. Dat heeft grote gevolgen voor het openbaar vervoer richting onder meer Kanaleneiland en verder.

De trams rijden alleen tussen halte Zuilenstein en de eindpunten in Nieuwegein en IJsselstein-Zuid. Alle tramhaltes in Utrecht komen te vervallen, tot naar verwachting 21.00 uur. Tussen Zuilenstein en Utrecht Centraal worden bussen ingezet.

Buslijnen 4, 5, 7, 14 en 15 rijden om. Meerdere haltes zijn daardoor vanavond geschrapt. Kijk voor de laatste updates op de website van U-OV.

17.30 uur    Live-uitzending


RTV Utrecht zendt de stille tocht vanavond live uit vanaf 18.30 uur op radio, tv en online. Voor de volgers via internet, de uitzending is te bekijken via deze livestream.

17.18 uur    Van Zanen: goed nieuws over één zwaargewonde


Van de drie zwaargewonden na de aanslag, gaat het met één inmiddels weer wat beter. Dat heeft burgemeester Jan van Zanen zojuist bekend gemaakt in de uitzending van UVandaag. "Ik heb er één gelukkig kunnen bezoeken, maar de andere twee hebben het nog zwaar. Dus daar heb ik helaas nog geen betere berichten over."

17.11 uur    Bloemenzee


 De bloemenzee op het 24 Oktoberplein wordt met het uur indrukwekkender. De bloemenzee op het 24 Oktoberplein wordt met het uur indrukwekkender. | Foto: RTV Utrecht / Caroline Geijsman

17.07 uur    Reactie van Ibrahimmoskee


Karim van de moskee Sayidina Ibrahim in Kanaleneiland vertelt waarom ze de eerdere stille tocht naar het 24 Oktoberplein hebben georganiseerd.

Reactie van Ibrahimmoskee


16.50 uur    Moskeeën staan stil bij aanslag


Abdelkader el Yandouzi, voorzitter van de Moskee Leidsche Rijn: "Het is een aanslag op de menselijkheid. Wij voelen ons verplicht om mee te doen, wij zoeken verbinding met de mensen. Dat is niet omdat wij moslims zijn, of niet-moslims. We zijn mensen, we zijn burgers van Utrecht, Nederlanders. En het is een aanslag op Nederland."

Moskeeën staan stil bij aanslag


16.25 uur    Drie minuten stilte in Zwolle


Supporters van PEC Zwolle staan volgende week zondag ook stil bij de aanslag in Utrecht. Zij houden een minuut stilte per dodelijk slachtoffer, meldt RTV Oost. "Het zou mooi zijn als bij alle wedstrijden in de Eredivisie (volgend weekend) en in de Keuken Kampioen Divisie (dit weekend) stilgestaan wordt bij de gebeurtenissen in Utrecht", aldus voorzitter Freddy Eikelboom van de supportersvereniging van PEC Zwolle.
15.58 uur    Utrecht, stay strong


 Poster op 24 Oktoberplein Poster op 24 Oktoberplein | Foto: RTV Utrecht / Caroline Geijsman

Ook vandaag zijn er op meerdere plaatsen in de stad nog posters met de slogan 'Utrecht, stay strong' te zien. Een actie van een reclamebedrijf.

15.49 uur    Bereikbaarheid


De wegen die op de route van de tocht uitkomen worden vanaf ongeveer 18.00 tot 21.00 uur afgesloten voor het verkeer, meldt de gemeente. Het gaat om het Westplein, de Graadt van Roggenweg/Weg der Verenigde Naties, de De Meernbrug en het 24 Oktoberplein zelf.

 Het 24 Oktoberplein. Het 24 Oktoberplein. | Foto: ANP


15.22 uur    Afrit A2 dichtDe afrit blijft wel open in de richting Leidsche Rijn.

15.18 uur    Ondertussen op het Jaarbeursplein...


... gaat de opbouw verder.

Opbouw podium op Jaarbeursplein


15.06 uur    Gökmen Tanis bekent: "Alleen gehandeld"


De 37-jarige hoofdverdachte Gökmen Tanis heeft bekend dat hij de schutter in de tram is. Hij zegt alleen te hebben gehandeld. Dat heeft het Openbaar Ministerie zojuist bekend gemaakt.

De andere verdachte, een 40-jarige man, is vanochtend heengezonden. Deze man werd dinsdag opgepakt, omdat Tanis in zijn woning werd aangehouden. Er is geen bewijs voor zijn betrokkenheid.

14.10 uur    Van moskee naar 24 Oktoberplein


Leden van de moskee Sayidina Ibrahim in Kanaleneiland liepen na het vrijdagsgebed van 14.00 uur alvast een stille tocht voor de slachtoffers van de aanslag van afgelopen maandag. Ze gingen van het gebouw aan het Attleeplantsoen naar het 24 Oktoberplein, waar een korte speech werd gehouden.


14.03 uur    Opbouw Jaarbeursplein


 Op het Jaarbeursplein wordt hard gewerkt aan het podium. Op het Jaarbeursplein wordt hard gewerkt aan het podium. | Foto: RTV Utrecht / Caroline Geijsman

13.50 uur    Toegankelijkheid


De stille tocht is ook toegankelijk voor mensen met een beperking, meldt de gemeente Utrecht. "Parkeerplekken voor minder validen vindt u op P2 en P4 van het Jaarbeursterrein aan de Overste den Oudenlaan. Deze zijn bereikbaar vanuit zuid of afslag Papendorp Kanaleneiland."

13.35 uur    Afvaardiging gemeente Amersfoort13.28 uur    De route


 Route van de stille tocht vanavond. Route van de stille tocht vanavond. | Foto: RTV Utrecht

De gemeente raadt aan om met het openbaar vervoer, te voet of met de fiets naar het Jaarbeursplein te komen.

13.15 uur    Utrecht maakt zich op voor stille tocht13.10 uur    Directeur ProRail


Slachtoffer Rinke Terpstra werkte bij ProRail, dus directeur Pier Eringa heeft een persoonlijke reden om mee te lopen. "Dat doen we als eerbetoon naar de familie, dat is nog wat je kunt doen. Maar ondertussen zijn alle collega's bij ProRail ontzettend geslagen door wat ons is overkomen", zei hij vanochtend op de radio.

12.56 uur    FC Utrecht staat stil bij aanslag


"Er heeft zich afgelopen maandag een drama afgespeeld in onze stad Utrecht. De verschrikkelijke gebeurtenis heeft iedereen, dus ook FC Utrecht, diep geraakt", aldus de club op haar website.

Naast dat de club vanavond tijdens de stille tocht stilstaat bij de gebeurtenis, zal de club dat ook doen bij de thuiswedstrijd tegen Feyenoord volgende week. In de 18e minuut komt er een applaus en toeschouwers wordt gevraagd een rood-witte sjaal mee te dragen.

12.38 uur    Prominenten aanwezig


 Mark Rutte en Ferd Grapperhaus leggen bloemen op het 24 Oktoberplein Mark Rutte en Ferd Grapperhaus leggen bloemen op het 24 Oktoberplein | Foto: ANP

Bij de stille tocht van vanavond voor de slachtoffers van de aanslag van maandag lopen verschillende prominenten mee.

Premier Mark Rutte is erbij en ook justitieminister Ferd Grapperhaus heeft zijn komst bevestigd.. Naast burgemeester Jan van Zanen lopen ook zijn collega's Femke Halsema van Amsterdam en Pauline Krikke van Den Haag mee. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb kan niet aanwezig zijn bij de stille tocht. Hij wordt vervangen door locoburgemeester Bert Wijbenga, meldt een woordvoerder.

10.56 uur    Voorarrest verlengd


De rechter-commissaris heeft vanmiddag besloten dat Gökman Tanis voorlopig vast moet blijven zitten. Het voorarrest is met de maximale termijn van twee weken verlengd.

De 37-jarige verdachte wordt verdacht van drie strafbare feiten: meervoudige moord of doodslag met een terroristisch oogmerk, poging daartoe en bedreiging met een terroristisch oogmerk. Waarschijnlijk handelde hij alleen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht