Verdachte tramaanslag Utrecht bekent en zegt dat hij alleen handelde

© Politie
UTRECHT - Gökmen Tanis geeft toe dat hij maandag in Utrecht meerdere mensen heeft neergeschoten. Hij heeft naar eigen zeggen alleen gehandeld. Dat meldt het Openbaar Ministerie. De 40-jarige man die ook vastzat in de zaak is vrijgelaten en wordt niet langer verdacht van betrokkenheid bij de aanslag.
In een verklaring van het OM staat de 37-jarige Tanis heeft bekend en dat er volgens hem verder niemand anders verantwoordelijk kan worden gehouden. Omdat het onderzoek nog loopt wil het OM verder niets kwijt over wat Tanis heeft gezegd. Hij blijft voorlopig in de cel zitten, werd vanmorgen bekend.
Of hij ook expliciet heeft bevestigd dat hij handelde vanuit een terroristisch motief, zoals dat in de tenlastelegging staat, wil het OM "in het belang van het onderzoek" niet zeggen, meldt de NOS.

MEDEVERDACHTE

De 40-jarige medeverdachte werd dinsdag aangehouden omdat Tanis de avond ervoor in zijn huis was gevonden. Er is geen bewijs gevonden voor hulp of betrokkenheid bij het schietincident in de tram op het 24 Oktoberplein. De man wordt dan ook niet langer verdacht.
Dinsdag werden al twee broers van 23 en 27 jaar oud vrijgelaten. Die waren maandag aangehouden, omdat een speurhond aan was geslagen op een geurspoor dat van een gestolen Renault Clio naar een huis liep, waar zij werden gevonden. Ook zijn bleken niet bij het schietincident betrokken te zijn.

SLACHTOFFERS

Bij het schietincident kwamen drie mensen om het leven en raakten nog eens drie mensen zwaargewond. Vier trampassagiers raakten lichtgewond in het tumult dat daarna ontstond. Vanavond om 19.00 uur wordt in Utrecht een stille tocht gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers. RTV Utrecht zendt die live uit vanaf 18.30 uur op radio, tv en online.
Volg alle ontwikkelingen in ons liveblog.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.